Vlogging – prescurtarea de la “video blogging” - este practica de capturare si partajare a experientelor si intamplarilor traite de o persoana care doreste sa faca toate aceste lucruri publice, pe platforme cum ar fi YouTube, Vimeo, Facebook si multe altele.
Ce este vlogging-ul si cum se modeleaza mediile digitale?
In perioada 2012 – 2016, telespectatorii digitali din intreaga lume au crescut de la 372 milioane pana la aproape 700 de milioane, adica a existat o crestere de 87% conform eMarketer. Durata pe care o persoana o petrece in medie pe zi vizualizand continut video a crescut brusc cu 120%, de la 26 de minute pe zi pana la aproape o ora. Acest lucru s-a intamplat in mare parte datorita telefoanelor smartphone si a vitezi tot mai mari a conexiunilor la internet.
Pe masura ce persoanele si durata de vizionare cresc din ce in ce mai mult, la fel se intampla si cu numarul de videoclipuri disponibile. Vlogurile au devenit unele dintre cele mai populare tipuri de continut digital video, vloggerii impartasindu-si intamplarile din viata lor de zi cu zi.
Istoria vlogging-ului
Este adevarat ca exista conturi cu continut video de foarte multi ani, insa vlogurile au inregistrat o crestere pronuntata in popularitate in jurul anului 2014. Unul dintre cele mai populare canale a fost Rocketboom, unde utilizatorii puteau vedea emisiunea zilnica produsa de Andrew Baron si prezentata de Amanda Congdon. Aceste vlgouri timpurii au stabilit un precedent important prin aclimatizarea publicului pentru a urmari creatorii si influencerii individuali.
In ciuda acestui lucru, initial vlogurile existau disparat pe site-urile individuale ale creatorilor de continut si erau facute cunoscute utilizatorilor prin feed-urile RSS si newslettere. In acel moment, vlogurile nu avea o platforma dominanta de gazduire.
Modul in care vlogging-ul a produs primele staruri pe YouTube
In 2005, vlogging-ul a avut parte de un salt enorm inainte prin lansarea YouTube – o platforma de gazduire video gratuita, care poate fi utilizata de oricine, atat de creatorii de continut cat si de cei care vor doar sa vizualizeze. In timp ce YouTube a reprezentat un pas fundamental in dezvoltarea vloggerilor, crearea efectiva de continut video in acel moment a fost in mare parte sporadica si de o calitate inferioara, cu foarte putine editari – asta daca existau.
LonelyGirl15 (2006-08) a reprezentat un moment important atat pentru YouTube, cat si pentru vlogging. Timp de cateva luni, probabil cea mai mare parte a utilizatorilor de Internet o urmareau pe Bree, o adolescenta care impartasea detalii despre viata ei personala prin vlogging-ul zilnic. La fel ca majoritatea vloggerilor, Bree vorbea cu camera direct si fara sa ascunda nimic, aproape brut si nefiltrat.
Cum au schimbat smartphone-urile vlogging-ul
De asemenea, in prezent a inceput sa evolueze tot mai mult echipamentul pentru inregistrarea videoclipurilor. Pe masura ce echipamentul a devenit mai portabil, vloggerii precum Shay Carl au preluat formatul si l-au dus mai departe, purtand o camera tot timpul cu ei si filmand experientele lor zilnice pe drum. Aceste lucruri au ajutat la urmatorul stadiu al evolutiei vlogg-urilor.
Pe masura ce tehnologia smartphone-urilor a progresat (in special progresele inregistrate de camerele foto-video), vloggerii ar putea incepe sa renunte la echipamentele mari precum camerele video si pur si simplu ar putea sa foloseasca telefoanele inteligente pentru a capta o varietate mai mare de continut, dincolo de clipurile obisnuite.
Tehnologia mobila nu numai ca a facilitat realizarea vlogg-urilor, dar s-a dovedit, de asemenea, a fi platforma ideala pentru consumarea intregului continut.
Ce este vlogging-ul astazi?
La nivel global, 44% dintre toti utilizatorii de Internet urmaresc macar un vlog in fiecare luna. Ca urmare, vlogging-ul de astazi este o mare afacere. Avand in vedere ca bugetele de publicitate video digitale vor continua sa creasca intr-un ritm mult mai rapid decat cele pentru reclame TV, parteneriatele de publicitate cu vloggerii populari reprezinta o optiune atractiva pentru cei care doresc sa ajunga la o audienta tanara si inteligibila.
In prezent, vloggerii de top precum Roman Atwood, FunForLouis sau Casey Neistat, colaboreaza cu companii de marketing facand reclama la branduri de top din intreaga lume. Luand exemplul acestor staruri pe YouTube, zilnic apar noi persoane care incep sa realizeze continut video, in speranta ca vor ajunge si ei la fel de celebrii. Acest lucru este chiar realizabil, atata timp cat vor realiza materiale video interesante si de buna calitate.
Platformele de vlogging
Pana nu demult, YouTube era principala platforma pentru vloggeri, dar, mai recent, mai multi concurenti emergenti au amenintat pozitia acestuia. Facebook Video si Live au explodat in ultimii doi ani, mai ales ca Facebook avea deja un numar impresionant de utilizatori, astfel incat lansarea acestor platforme era iminenta.
Alte platforme, cum ar fi Periscope, Instagram sau Snapchat, au lansat de atunci propriile platforme video cu caracteristici care le diferentiaza de YouTube. In timpul acestei competitii, YouTube continua sa inoveze si sa ofere creatorilor de continut tot felul de caracteristici si facilitati, ramanand astfel liderul de necontestat in acest domeniu.
Echipament pentru a filma un vlog
#1: Audio
Ar putea parea bizar ca incepem aceasta categorie cu partea audio pentru un vlog, insa aceasta este o parte extrem de importanta. Daca sunetul este unul slab, in care nu se intelege ce spuneti, nimeni nu o sa urmareasca vlogul si veti pierde atat vizualizari cat si timp si probabil bani. Chiar daca ce ati filmat este extraordinar, oamenii cauta sa asculte ceea ce aveti de spus.
Multe camere video, oricat ar fi de ieftine, vin cu un port prin care sa puteti conecta un microfon extern. Asadar, cumparati un microfon extern, conectati-l si apoi tot ceea ce trebuie sa faceti este sa filmati. Daca aveti o camera care nu are o intrare pentru microfon, puteti sa inregistrati sunetul pe un dispozitiv separat si sa imbinati sunetul cu videoclipul in post-procesare.
Sfat: Stiti de ce producatorii de film folosesc clapboard-ul inainte de a incepe fiecare scena? Pentru ca in post-procesare vor putea sincroniza cu usurinta partea de video si audio. La fel puteti face si voi cand inregistrati un film, puteti bate din palme ca sa stiti unde trebuie sa sincronizati partea video cu cea audio.
Daca sunteti obligati sa utilizati microfonul intern al aparatului cu care filmati, atunci trebuie sa tineti cont de urmatorii factori:
Mediul inconjurator – de exemplu, vantul puternic atunci cand filmati in exterior sau zgomotul aerului conditionat atunci cand filmati in interior.
Pozitia subiectului – veti observa ca vocea persoanei catre care este indreptata camera de filmat va fi mult mai puternica si mai clara decat vocea unei alte persoane aflate in lateral.
Cu alte cuvinte, trebuie sa fiti pregatiti sa faceti o post-procesare foarte buna pentru a obtine un sunet corect si echilibrat.
Ca si echipamente utilizate pe partea de audio puteti utiliza urmatoarele:
Rode VideoMic
Rode VMGO Video este nu microfon de foarte buna calitate, rentabil, usor de utilizat si in general o optiune buna pentru utilizarea cu un GoPro sau un DSLR.
Sennheiser MKE 400
Este un microfon solid, alimentat cu o singura baterie AAA si cu o montare puternica, fiind ideal pentru utilizarea cu o camera video sport sau un DSLR. Utilizeaza mufa AUX de 3.5 mm asadar veti avea nevoie de un adaptor daca doriti sa il utilizati cu o camera GoPro.
Polar Pro Promic GoPro Microphone Kit
Acesta este un set de microfon stereo simplu, conceput pentru a fi montat pe partea laterala a camerei. Este dotat cu o protectie impotriva vantului si un adaptor mini USB de 3.5 mm, astfel incat nu veti avea nevoie de un altul separat. Microfonul este usor, insa toate greutatea sa se lasa pe portul mini USB, facandu-l sa nu fie o alegere foarte buna atunci cand veti misca aparatul mult.
Sony ECMCS3 Clip Omnidirectional
Acest microfon mic este tip lavaliera si este o modalitate simpla si ieftina de a imbunatati inregistrarile vocale.
Microfon mini stereo cu mufa 3.5 mm
Acest microfon este unul de mici dimensiuni, special pentru camerele video sport de actiune. Microfonul se conecteaza prin portul AUX de 3.5 mm.
#2: Lumina
Daca intentionati sa cheltuiti bani, aceasta este zona in care ar trebui sa mearga cea mai mare parte a bugetului. Daca exista un singur lucru asupra caruia expertii video sunt de acord, este importanta primordiala a iluminarii adecvate in orice videoclip. De fapt, iluminarea adecvata este mai importanta decat tipul camerei pe care o utilizati. De ce?
Cele mai multe camere de filmat moderne, chiar si cele ieftine, au rezolutii si o calitate suficient de buna pentru YouTube si alte platforme. Asadar, ori de cate ori este posibil, profitati de lumina naturala. Asigurati-va ca sursa luminii (de obicei, soarele sau, daca filmati in interior, fereastra) este intotdeauna in spatele camerei de filmat sau usor in lateral.
Va prezentam in continuare cateva terminologii de “iluminare” pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a lista tipurile de echipamente de iluminat pe care le puteti lua in considerare.
Lumina cheie: dupa cu sugereaza si numele, aceasta este lumina “principala”. In mod obisnuit, este plasata in partea dreapta a camerei si la aproximativ un metru deasupra nivelului ochilor subiectului (simuland astfel lumina produsa in mod natural de soare).
Lumina de umplere: acest dispozitiv de iluminare este amplasata pe cealalta parte a camerei foto si are sarcina de a “umple” umbra produsa de lumina cheie.
Lumina din spate: este amplasata in spatele subiectului. Aceasta este uneori numita si lumina “cap si umeri”, deoarece aceasta este partea subiectului pe care ar trebui sa o ilumineze.
Optiunile de kituri de lumini abunda in magazine, insa nu uitati ca cele mai ieftine dintre ele vor rezista la un numar mai mic de utilizari.
Sfat: iluminarea corecta este in mod egal si stiinta dar si arta. Dispunand de echipamentul adecvat si experienta in acest domeniu sunt de o importanta capitala.
Ca si echipamente utilizate pe partea de iluminare puteti utiliza urmatoarele:
Lampa LED pentru filmari cu DSLR
Aceasta lampa LED pentru camerele DSLR este un accesoriu obligatoriu pe care orice profesionist, si nu numai, il foloseste atunci cand filmeaza cu aparatul sau DSLR.
Acest kit de lumina este compus din 160 de LED-uri – 80 albe si alte 80 galbene, toate foarte puternice si echilibrate. Lampa vine in pachet si cu trei filtre, unul albastru, unul alb si unul galben, pentru lumina rece sau calda in functie de preferinte si nevoi.
Lampa cu halogen
Este recomandata folosirea lor in locatii de genul restaurante, biserici, sau locatii care sunt iluminate cu becuri economice, neon, sau surse de lumina care nu este potrivita pentru senzorul digital.
Cele mai reusite filmari sau fotografii sunt iluminate cu surse de care au cel putin o temperatura de culoare de 3200 grade Kelvin.
Kit lumini duble
Un astfel de kit este foarte util atunci cand faceti vloguri de acasa sau dintr-un spatiu special amenajat in acest sens. Odata montat acest kit, veti avea o lumina de buna calitate. Problema cu un astfel de setup este ca nu il puteti utiliza decat intr-o locatie, nu pe strada sau in alte locuri asemanatoare.
#3: Camera
Ce fel de camera va trebuie pentru a incepe sa faceti vlogging? In principiu, ar trebuie sa folositi orice camera de filmat aveti acasa, mai ales pentru ca sunteti la inceput si de abia incepeti sa invatati cum sa faceti vlogguri de calitate.
Ce sa luati in considerare atunci cand alegeti o camera:
Formatul video: unii producatori de camere aleg sa utilizeze anumite formate video care necesita convertirea ulterioara cu ajutorul unui soft special. Ideal pentru scurtarea post-procesarii, ar trebui sa alegeti o camera care filmeaza in formate standard.
Sunet: cautati o camera care permite atasarea unui microfon extern, chiar daca initial nu doriti sa investiti intr-unul. Poate pe viitor o sa doriti sa aveti un sunet de buna calitate si veti achizitionat un microfon.
Memoria: ne plac camerele care utilizeaza carduri SD pentru stocare in loc de alte solutii interne. Cardurile SD se pot schimba usor si permit un transfer rapid a fisierelor pe calculator. De asemenea, teoretic nu ramaneti niciodata fara memorie pentru ca puteti schimba oricand cardul.
Baterii: unele camere pot fi incarcate direct printr-un cablu USB sau de alimentare, in timp ce altele permit inlocuirea bateriilor si incarcarea lor independent. O baterie de rezerva este probabil cel mai util accesoriu si primul pe care ar trebui sa il cumparati o data cu camera.
Dimensiune: cel mai bun aparat de fotografiat este cel pe care il veti folosi efectiv. Asadar, o camera mica care intra si intr-un buzunar poate fi folosita in orice moment. Daca echipamentul este voluminos, va trebui sa il carati mereu dupa dvs.
Dincolo de aceste puncte, asigurati-va ca utilizati si un trepied bun pe care sa montati camera pentru o stabilitate mai buna.
Ca si camere de filmat puteti utiliza urmatoarele:
Camera video sport SJCAM SJ8 Pro Full Pack
SJ8 Pro este o noua camera video sport de la producatorul SJCAM ce poate inregistra la o rezolutie 4K nativa si cu un maxim impresionant de 60 cadre pe secunda.
Camera video sport GoPro Hero 6, 4K
Cu o rezolutie maxima 4K si 60 de cadre pe secunda, alaturi de faptul ca poate fi utilizata in apa pana la 10 metri adancime fara a avea nevoie de o carcasa, o face o camera foarte buna pentru filmat vloguri in orice conditii.
Canon PowerShot G7 X Mark II
Este o camera foto compacta ce dispune de numeroase functii puternice, oferind un control asupra imaginilor si o calitate excelenta a acestora. Acest aparat foto ce dispune de tehnologie de ultima ora si performante de exceptie integrate intr-un corp compact.
Sony A7S Mirrorless Full Frame 4K
Sony A7S este un aparat foto-video mirrorless proiectat pentru filmare si pentru fotografii in situatii de lumina scazuta, fiind astfel excelent pentru orice vlogger. Pretul este unul pe masura performantelor sale si nu se adreseaza incepatorilor.
Nikon D500 DSLR 24.2MP CMOS
D500 este un aparat DSLR fenomenal la capitolele putere si precizie. Sistemul AF cu 153 de puncte de la Nikon, de generatie noua, ofera o acoperire extrem de larga. De asemenea, functia D-Movie permite inregistrarea in aparatul foto a filmelor de inalta definitie 4K/UHD de pana la 29 de minute si 59 de secunde.
Software pentru a edita un vlog
#1: Editarea pe YouTube
Daca este posibil, din motive de viteza si usurinta a lucrurilor, incercati sa faceti videoclipurile in asa fel incat sa nu aveti nevoie de editare. Urmatorul pas este de a edita inceputul si sfarsitul vlogului, dar acest lucru il puteti face direct pe YouTube.
In trecut editarea online cu ajutorul YouTube era o corvoada, pentru ca tot procesul mergea foarte greu. Acum ca Google raspunde de YouTube, infrastructura lor puternica ajuta foarte mult si sprijina capacitatile de editare simple. Aceasta functie nu face parte efectiv din YouTube, dar este disponibila in zona “Sandbox”.
De asemenea, YouTube are o sectiune de ajutor foarte buna, care va ofera informatiile de baza de care aveti nevoie pentru a crea videoclipuri eficiente, de la formatare si editare si pana la iluminare si divizare.
#2: Editarea cu software special
MovieMaker pe Windows si iMovier pe Mac sunt gratuite si destul de utile si de usor de folosit. Totusi, daca nu va deranjeaza sa investiti ceva bani intr-un software de editare video, atunci oricare dintre acestea sunt bune:
- Adobe Premier Pro CC
- Corel VideoStudio Ultimate
- Vegas Movie Studio
- CyberLink PowerDirector
- Pinnacle Studio Ultimate
- Adobe Premiere Elements
- Magix Movie Edit Pro Premium
- Wondershare Filmora
- Nero Video
O alta aplicatie gratuita care este foarte utila si merita mentionata, este Final Cut, va ajuta sa taiati videoclipurile mult mai usor si rapid.
Canalele de distributie ale unui vlog
#1: YouTube
YouTube este cel de-al doilea motor de cautare din lume. Acest lucru ar trebui sa spuna foarte multe lucruri despre importanta prezentei pe aceasta platforma. Celalalt factor important este ca YouTube poate si un site de socializare. Puteti sa va faceti prieteni pe YouTube, sa va abonati la canale, sa socializati si multe altele.
YouTube va permite sa etichetati videoclipurile dvs, sa le distributi usor pe alte site-uri (Twitter, Facebook). Exista doua argumente foarte solide pentru a va concentra eforturile strategice numai pe YouTube, ignorand alte platforme, cum ar fi Vimeo.
YouTube este cel mai mare si probabil cel mai bine integrat cu Google si alte hub-uri de Internet. Daca publicarea de vloguri pe mai multe platforme vi se pare dificila, atunci ar trebui sa va orientati doar spre YouTube.
#2: Facebook
Facebook este o alta platforma unde puteti pune vloguri. Nu are atat de multe functionalitati ca si YouTube, insa este o platforma cu enorm de multi vizitatori si va poate ajuta sa ajuti la acestia foarte usor.
Daca va ganditi si la monetizarea videoclipurilor postate, atunci cea mai buna varianta ramane in continuare YouTube.
#3: Instagram
Instagram este o alta platforma unde puteti arata persoanelor vloguri. Nu este o platforma dedicata videoclipurilor, insa daca aveti o comunitate puternica acolo, puteti face un rezumat video de maxim 60 de secunde cu ajutorul caruia sa atrageti oamenii pe canalul de YouTube.
Cum sa incepeti sa filmati primul vlog
Alegeti o tema si un subiect
Subiectul pe care il alegeti ar putea fi deja evident pentru dvs sau ar putea necesita o analiza mai atenta. Cel mai important lucru este sa alegeti ceva despre aveti un interes real si puteti vorbi cu incredere.
Exista milioane de vloggeri care pun videoclipuri online, astfel incat, atunci cand luati in considerare sa incepeti sa faceti vlogging, ar fi bine sa va uitati o perioada la ce fac altii. Acest lucru va poate ajuta la tehnica pe care sa o utilizati dar si sa incercati sa stabiliti ce puteti face in mod diferit de acestia, pentru a iesi in evidenta.
Odata ce aveti o tema si un subiect, aveti nevoie si de un nume. Multi vloggeri prefera nume ciudate si in acelasi timp distractive pentru a ajuta oamenii sa isi aminteasca de ele. Poate include propriul nume, se poate referi la tema aleasa sau poate fi complet aleator. Titlurile care ofera o prezentare a subiectului reprezinta o modalitate buna de a atrage abonatii potriviti.
Repetati inainte de a filma
O idee buna inainte de a filma primul videoclip intreg, este sa faceti una sau doua runde scurte de teste. Este o idee buna sa vedeti cum arata putin din clipul dvs pe camera inainte sa filmati tot vlogul. Incercati sa filmati doar o scurta sectiune a unui videoclip si sa faceti niste note cu privire la modul de imbunatatire a rezultatelor.
De asemenea, veti putea regla lucruri cum ar fi iluminarea si puteti elimina obiecte de fundal care ar putea distrage atentia privitorilor. Amintiti-va ca nimeni nu este perfect si, de asemenea, in timp veti deveni din ce in ce mai buni. Vlogurile voastre se vor imbunatati pe masura ce veti face mai multe. Pe masura ce deveniti mai experimentati, va puteti juca cu tehnicile de editare pentru a adauga elemente diferite la videoclipurile dvs.
Durata potrivita
Inainte de a filma videoclipul trebuie sa aveti o idee in minte despre cat timp doriti sa vorbiti. Cercetarile au aratat ca videoclipurile care sunt cel mai probabil sa fie vizionate pana la capat nu depasesc doua minute.
Astfel, nu aveti mult timp de vorbit pe ecran, deci daca doriti sa vorbiti mai mult timp, o lungime buna intre sa va incadrati este 6-12 minute. Acesta este momentul in care abonatii dvs sunt mai stabili si nu exista prea multe pierderi in cifre.
Pentru a fi siguri ca va incadrati in timpul dorit, dar si ca spuneti tot ceea ce aveti de spus, atunci cel mai bine ar fi sa notati pe o hartie ideile principale despre care veti vorbi in vlog.
Programati vlogurile
Desi nu trebuie neaparat sa planuiti cu luni in avans cand si ce veti posta pe canalul dvs, este bine sa aveti doua – trei vloguri programate in avans astfel incat sa nu existe momente in care nu sunteti pregatiti sau chiar nu puteti filma un videoclip si sa nu aveti ce posta pe canal. De asemenea, vlogurile facute in graba si fara inspiratie, doar pentru a posta ceva, vor fi observate de abonati si numarul acestora va scadea. De fiecare data cand aveti o idee buna pentru un vlog nou, notati pe ceva si programati pentru cand veti filma.
Cunoasteti audienta
Cand filmati si vorbiti cu o camera foto, este usor sa uitati ca cineva va sta sa urmareasca apoi tot ceea ce ziceti. Inainte de a incepe sa filmati vlogul, ganditi-va cine ar putea dori sa vizioneze videoclipurile dvs si sa se aboneze la canal.
Un sfat cheie despre cum sa faci un vlog bun este sa iti cunosti publicul, aceste lucru va va ajuta sa adaptati continutul in functie de preferintele lor si, de asemenea, sa construiti un mesaj bun si de interes. In plus, incercati sa construiti o relatie cu cei care va urmaresc clipurile, punandu-le intrebarii si cerandu-le opinii in comentarii.
Daca reusiti sa faceti utilizatorii sa interactioneze cu voi atunci veti avea o modalitate excelenta de a construi o comunitate de fani loiali care, intr-o buna zi, ar putea sa va ajute. De asemenea, este o modalitate foarte buna de a cauta idei si inspiratie pentru continutul viitor.
Concluzia este una singura, pe langa echipamentele hardware si software de care aveti nevoie pentru a incepe sa filmati vloguri, trebuie sa veniti cu un continut nou si interesant, care sa atraga utilizatorii sa se aboneze.
Speram ca toate aceste informatii v-au fost de ajutor, chiar si intr-o mica masura. Indiferent insa, noi va dorim succes in continuare daca sunteti deja un vlogger sau va indemnam sa incepeti o astfel de activitate daca credeti ca aveti ce interesant de spus. Va rugam sa ne lasati in comentarii ce parere aveti despre tot ce inseamna vlogging-ul in Romania si nu numai.