Eşti aici
×

Diferite tipuri de drone, in functie de dimensiune, platforma, abilitati

Diferite tipuri de drone, in functie de dimensiune, platforma, abilitati

Dronele sunt unele dintre cele mai tari si mai sofisticate jucarii ale secolului XXI. Profesionistii au gasit modalitati de a folosi dronele pentru a realiza unele sarcini aproape imposibile anterior. Pe de alta parte, cei care cauta sa se distreze, au gasit in drone o jucarie ce le ofera o experienta plina de satisfactii, de care se despart cu greu. Cu toate acestea, indiferent de scopul pentru care intentionati sa utilizati o drona, exista unele lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a va decide ce drona sa cumparati.

Tipuri de drone in functie de dimensiuni

Drone foarte mici (nano)

Aceste drone sunt de obicei foarte mici si sunt proiectate sa se potriveasca in spatii la fel. Acestea ar putea fi la fel de mici ca o insecta, avand numai cativa centimetri in lungime si latime. Majoritatea acestor drone sunt folosite de obicei de cei care doresc sa obtina informatii despre o persoana. Aripile acestor drone sunt proiectate astfel incat sa se potriveasca in spatii foarte inguste.

Drone mici

Aceste drone sunt mici, dar nu sunt la fel de mici ca dronele nano. In mod normal, acestea pot fi ridicate cu usurinta cu bratele, aruncate in aer si lasate sa se indeparteze singure. In general, aripile acestor drone sunt fixe.

Drone medii

Dronele medii sunt mult mai mari decat dronele mmici, dar sunt putin mai mici decat aeronavele mici. Ele cantaresc pana la 200 de kg si poate fi nevoie de sprijinul a mai multor oameni pentru a fi ridicate in aer, de unde sa se indeparteze singure.

Drone mari

Dronele mari sunt, de obicei, asemanatoare cu aeronavele mici. Acestea sunt utilizate in principal de catre armata pentru a efectua supraveghere specializata in zonele de razboi si sunt, de asemenea, folosite ca inlocuitori pentru avioanele cu echipaj uman. De obicei, armata ataseaza camere puternice pe aceste drone, care pot capta imagini de la mare inaltime.

Utilizare – ele sunt utilizate pentru colectarea de informatii si supraveghere. Unele dintre ele sunt folosite in scopuri recreative, ca jucarii.

drona pret

Tipuri de drone bazate pe platforma aeriana

Multi motor

Aceste drone sunt de obicei foarte stabile si sunt recunoscute pentru faptul ca pot mentine o pozitie stationara in aer pentru o perioada lunga de timp. Acestea sunt proiectate cu mai multe motoare care ajuta drona sa ramana in aer si sa-si mentina pozitia. Din acest motiv, acestea sunt utilizate in principal pentru supravegherea aeriana si fotografie.

Aripi fixe

Dronele cu aripi fixe sunt concepute sa semene cu avioanele si, din acest motiv, nu pot sa mentina o pozitie stationara in timp ce se afla in aer. Acestea sunt mereu in miscare pe traiectoria stabilita, atata timp cat au suficienta putere.

Un singur motor

Dronele cu un singur motor sunt considerate superioare celor care folosesc mai multe motoare datorita posibilitatilor lor variate. Acestea pot zbura deasupra unei cai liniare, pot zbura mai mult decat dronele cu mai multe motoare si de asemenea, pot fi pozitionate intr-o pozitie stationara.

Utilizare – cele mai multe dintre acestea sunt utilizate in scopuri speciale, cum ar fi fotografia, supravegherea si meteorologia.

Tipuri de drone in functie de distanta

Distanta foarte apropiata

Acestea sunt drone care sunt folosite in special in scopuri recreative. Acestea pot zbura pana la o raza de aproximativ 5 km si pot face acest lucru timp de o ora.

Distanta apropiata

Drone din aceasta cateogrie pot zbura pana la 6 ore. Acestea pot ajunge la o disanta de pana la 50 de km fata de cel care le controleaza si sunt utilizate in principal de catre armata in scopuri de supraveghere rapida.

Distanta scurta

Dronele cu raza scurta de actiune pot ajunge pana la un maxim de 150 de km. Acestea au baterii puternice care le permit sa zboare pana la 12 ore continuu. In general armata foloseste astfel de drone in scopuri de supraveghere si de spionaj.

Distanta medie

Dronele din aceasta categorie sunt din punct de vedere tehnic si functional superioare fata de celelalte. Ele sunt cunoscute ca fiind foarte puternice si dotate cu echipamente de top. Au baterii care le ajuta sa zboare si cateva zile continuu. Distanta maxima de zbor ajunge pana la 650 de km fata de cel care controleaza drona. In timp ce utilizarea lor este in principal de supraveghere militara si spionaj, acestea sunt, de asemenea, utilizate de catre profesionisti pentru meteorologie, geologie sau geo-mapping.

Utilizare – dronele din aceasta categorie au o utilizare variata, unele dintre ele fiind folosite in scopuri recreative, in timp ce altele sunt folosite in special in operatiuni militare.

Tipuri de drone in functie de abilitati

Quadcoptere

Quadcopterele sunt proiectate cu patru motoare care sunt dispune intr-un model patrat si sunt cele mai frecvente tipuri de drona pe piata. Aceste drone sunt folosite in principal in scopuri recreative, dar exista si persoane care le folosesc in scopuri profesionale.

Dronele GPS

Aceste drone sunt “inteligente” dintr-un anumit punct de vedere. Sunt legate la sateliti prin GPS si acest lucru le ajuta sa decida traiectoria pe unde vor zbura. Se muta dintr-un loc in altul automat si atunci cand au o problema sau li se termina bateria, se vor intoarce la locul de unde au decolat, totul prin intermediul functiei GPS.

Dronele RTF

Acestea sunt cunscote sub numele de drone gata de zbor. Sunt un fel de plug-and-play. Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati drona, sa o asamblati atunci cand nu este deja asamblat, sa o incarcati si drona va fi gata de zbor. Aceste modele de drone sunt folosite in general de incepatori si amatori sau de persoanele care vor doar sa se distreze cu ajutorul unei drone.

Dronele pentru trucuri

Acest tip de drone sunt de obicei mici si nu au o utilizare profesionala anume. Sunt utilizate in special in scopuri recreative si pot efectua o serie de cascadorii, inclusiv rotiri. Sunt usoare in greuate si nu beneficiaza de tehnologii suplimentare care sa le mareasca greutatea.

Dronele elicopter

Aceste drone sunt proiectate cu un singur motor care le ajuta sa ramana in aer intr-o pozitie fixa pentru o perioada lunga de timp. Sunt foarte asemanatoare din punct de vedere al functionarii cu elicopterele, de aici si denumirea pe care o poarta.

Dronele pentru livrare

La fel cum sugereaza si numele, aceste drone sunt folosite in principal de companii pentru a livra bunuri catre clienti. Constructia lor prevede un “cos” special atasat pentru a oferi un spatiu de depozitare pentru obiectele transportate. Dronele pentru livrare actuale sunt de dimensiuni reduse si sunt limitate doar de dimensiunea marfurilor pe care le pot transporta, insa in viitor si acest aspect se va schimba.

Drone pentru fotografii

Dronele pentru fotografii sunt folosite in principal pentru capturarea imaginilor de sus. Acestea au integrate camere speciale puternice care sa poata rezista la conditii meteorologice si care sa nu poata fi deteriorate de conditiile atmosferice. De cele mai multe ori, aceste camere capteaza imagini si clipuri video de inalta calitate pentru a fi utilizate de profesionisti.

Drone pentru curse

Dupa cum sugereaza si numele lor, aceste drone sunt folosite in special pentru curse. Sunt proiectate cu o anumita structura care sa reduca rezistenta la vant si pot atinge viteze de 120 de km / ora. Utilizarea lor se limiteaza in principal la curse si in alte scopuri recreative.

Drone pentru anduranta

Acestea sunt drone care sunt cunoscute pentru faptul ca pot zbura ore intregi si pot rezista diferitelor conditii meteorologice. Pot zbura pana la intaltimi de 9-10 km si pot ramane in aer pentru mai multe zile. Sunt utilizate in principal pentru exercitii militare de supraveghere si de recunoastere.

Utilizare – aceste drone au diferite utilizari in functie de abilitatile fiecarui tip. Spre exemplu dronele pentru curse sunt folosite in campionate special organizate in acest sens.

modele drone

Tipuri de drone in functie de drona pret

Drone ieftine

Acestea sunt dronele rentabile, care nu costa mai mult de 100 de dolari. In general vorbim despre drone jucarii folosite in scopuri recreative. Nu sunt echipate cu tehnologii speciale sau altfel de echipamente.

Drone cu un cost mediu (150 – 500$)

Dronele din aceasta categorie sunt folosite atat in scopuri recreative, cat si in scopuri profesionale speciale. Sunt usor mai mari decat cele din categoria anterioara si au mai multe accesorii optionale pe ele. Aceste drone pot fi folosite in scopuri speciale, cum ar fi colectarea de informatii si cartografiere aeriana.

Drone scumpe (600 – 2000$)

Aceste drone sunt cumparate in special pentru anumite scopuri. Sunt utilizate de catre profesionisti pentru supraveghere sau pentru a realiza filmari sau fotografii profesionale. Sunt drone care au un pret mare si nu merita daca nu le folositi intr-un anumit scop.

Drone foarte scumpe (+3000$)

Acestea sunt utilizate in special de militari pentru operatiuni militare speciale. Mai sunt utilizate si de companii sau de diferite organizatii care efectueaza geo-cartografiere.

Utilizare – in timp ce costul unei drone nu determina in mod direct si utilizarea acesteia, dronele mai ieftine sunt, in general, folosite pentru distractie si recreere. Dronele mai scumpe tind sa fie utilizate de catre profesionisti, cu scopul de a castiga bani cu ele, nu doar pentru distractie.