Eşti aici
×

Cum alegem tehnologia potrivita pentru o boxa portabila?

Cum alegem tehnologia potrivita pentru o boxa portabila?

In istoria audio, numai cateva categorii de produse s-au extins atat de rapid ca si boxele portabile. In ultimii cativa ani, evolutia tehnologiei fara fir a fost fulminanta, daca in trecut rar auzeam de boxe portabile, in prezent aproape toti detinem macar un astfel de gadget.

Cu toate acestea, nu a existat niciodata un moment mai bun pentru a cumpara o boxa portabila fara fir, optiunile disponibile fiind acum extraordinar de multe. Ca atare, am realizat acest ghid pentru a va ajuta  sa filtrati variantele disponibile si sa faceti o alegere buna si potrivita pentru dvs.

Optiuni de boxe portabile wireless sunt destul de multe, existand mai multe tehnologii wireless disponibile cum ar fi: Bluetooth, NFC, Wi-Fi, Airplay, DLNA si multiroom.

Bluetooth

Pentru multi, protocolul wireless ideal va fi Bluetooth. Unii ar putea inca sa se gandeasca la Bluetooth ca la tehnologia din spatele acelor casti enervante ce aveau un led albastru si se prindeau in spatele urechii. Totusi, tehnologia Bluetooth a evoluat foarte mult in ultimii ani. Distanta de functionare este acum intre 10-30 de metri, iar cipurile Bluetooth sunt integrate in aproape orice dispozitiv mobil sau computer. De asemenea, Bluetooth este foarte usor de utilizat, necesitand doar cateva secunde pentru conectare.

Odata cu cele mai recente iteratii, Bluetooth ofera functionalitate ridicata si eficienta bateriei. Dar, cel mai important este faptul ca acum aceasta tehnologie ofera o calitate audio foarte buna datorita codecului aptX. Trebuie sa retineti totusi, ca acest codec aptX nu este compatibil cu telefoanele iPhone si tabletele iPad.

NFC

NFC sau Near Field Communication este un alt protocol wireless disponibil pe foarte multe boxe portabile, dar pe care cel mai probabil nu il veti utiliza niciodata. Raza de actiune este extrem de limitata, fiind necesar ca dispozitivele sa se atinga intre ele pentru a realiza transferul de date. Iar cand vine vorba de utilizarea cu o boxa portabila, aceasta tehnologie este utila doar pentru a simplifica asocierea telefonului cu boxa prin Bluetooth, realizata prin simpla atingere a dispozitivelor. De asemenea, NFC nu este compatibil cu dispozitivele iPhone atunci cand vine vorba de sunet wireless. Cu alte cuvinte, NFC nu este utila pentru toata lumea si cu siguranta nu este necesara.

Cum alegem tehnologia potrivita pentru o boxa portabila?

Wi-Fi

In timp ce tehnologia Bluetooth a castigat foarte mult teren in lumea boxelor portabile, Wi-Fi este inca superior in unele cazuri. Wi-Fi este uneori superior pentru ca poate oferi o multime de servicii si functii pentru boxa, precum si accesarea sunetului din mai multe surse, cum ar fi dispozitivele de stocare NAS sau serverele media. De asemenea, Wi-Fi permite transmisia unui sunet de o mai buna calitate decat Bluetooth, fiind ideala pentru cei care cauta o boxa premium care sa redea fisiere audio de inalta calitate. De asemenea, prin Wi-Fi mai aveti avantajul ca melodiile redate sa nu fie intrerupte de notificarile venite pe telefon.

Acestea fiind spuse, Wi-Fi este o tehnologie mai scumpa si, in anumite momente, limitata. De multe ori boxele portabile sunt capabile sa redea un sunet de inalta calitate insa nu avem noi de unde sa trimitem acest sunet. De exemplu Spotify si alte servicii asemanatoare de streaming, comprima foarte mult sunetul si astfel calitatea nu mai este una de top. Un alt dezavantaj al boxelor ce functioneaza prin Wi-Fi este faptul ca se configureaza dificil, mult mai greu decat in cazul celor Bluetooth.

Airplay

Airplay este modalitatea celor de la Apple de a trimite fisiere, muzica si chiar video prin Wi-Fi. Multe boxe cu Wi-Fi incorporeaza si aceasta tehnologie, iar daca aveti un iPad sau un iPhone, micul simbol Airplay din meniul iTunes va arata ca puteti reda muzica pe o boxa portabila extrem de usor – odata ce ati conectat boxa la reteaua wireless. Principalul dezavantaj pentru Airplay este disponibilitatea sa numai pentru produse Apple, precum si faptul ca veti plati mai mult pentru o boxa cu aceasta tehnologie, cei de la Apple cerand destul de multi bani companiilor care doresc sa incorporeze Airplay in produsele lor.

DLNA

DLNA este prescurtarea de la  Digital Living Network Alliance, o organizatie si un protocol deschis pentru transmiterea de muzica, imagini si video de la dispozitive mobile prin intermediul Wi-Fi. Daca sunteti utilizator de Android, acest protocol este de cele mai multe ori modul implicit de functionare al boxelor Wi-Fi. Din pacate, in timp ce DLNA este omniprezent, gasit pe aproape orice dispozitiv, de la console de jocuri si pana la rame foto, este o tehnologie destul de slaba. In prezent, exista din ce in ce mai putine pentru ca utilizatorii de Android sa aleaga DLNA in loc de Bluetooth sau alte optiuni Wi-Fi.

Multiroom

O categorie care se extinde extrem de rapid in ultima vreme este multiroom. Aceste sisteme conectate prin Wi-Fi folosesc o aplicatie mobila integrata, care conecteaza telefonul, computerul si chiar dispozitivele de stocare. Astfel, sistemele va permit sa redati intreaga colectie de muzica, precum si diverse aplicatii de streaming precum Spotify, Pandora, Apple Music si altele. In mod impresionant, cu cat mai multe boxe adaugati la sistemul dvs, cu atat mai mult veti putea reda un sunet de o mai buna calitate.

Boxele portabile cu multiroom sunt minunate si devin din ce in ce mai populare, dar totusi daca aveti nevoie de o singura boxa portabila si nu de mai multe, aceasta solutie va fi cea mai scumpa dintre cele prezentate aici.

De asemenea, intotdeauna trebuie sa tineti minte ca oricat ar fi o boxa de performanta si orice tehnologie ar utiliza, daca sunetul pe care il trimiteti la boxa nu este unul de foarte buna calitate, nici sunetul final nu va fi excelent. Conteaza foarte mult calitatea fisierelor audio pe care le redati.