GoPro Hero 5 Black este o camera video sport de mare succes, lansata in anul 2016. Nu este o surpriza succesul ei pentru ca a venit cu imbunatatiri majore fata de Hero 4, atat din punct de vedere al constructiei, cat si al intuitivitatii, a vietii bateriei si a stabilizarii. Dupa numai un an, compania GoPro au lansat inca un model denumite Hero 6, o camera cu putine functii si specificatii noi. Modificarile aduse sunt importante, insa justifica acestea renuntarea la un Hero 5 pentru a cumpara Hero 6?
Diferentele de constructie
La fel ca si in cazul altor specificatii, aspectul camerei Hero 6 nu s-a schimbat deloc. Astfel, din punct de vedere vizual si al dimensiunilor, cele doua camera sunt identice, din acest motiv toate accesoriile se potrivesc la ambele camere si la fel se intampla si cand discutam despre o baterie GoPro. De asemenea, ambele modele pot fi utilizate si in apa pana la maxim 10 metri adancime, fara sa necesite o carcasa subacvatica.
Interfata utilizatorului
Ambele camere pot fi controlate prin intermediul ecranului tactil LCD de 2.1 inch sau cu ajutorul comenzilor vocale. Desi putine, s-au facut totusi unele schimbari pentru a imbunatati capacitatea de reactie a camerei Hero 6. De asemenea, culourile ecranului tactil sunt usor mai vibrante iar esecul ocazional de a raspunde la comenzile dvs sunt acum complet eliminate.
Avand in vedere setarile dinamice pe care le veti utiliza, activarea vocii este una dintre cele mai bune caracteristici ale produselor GoPro. Ambele modele se descurca foarte bine prin intermediul comenzilor vocale si au o capacitate de reactie excelenta.
Calitatea video a celor doua camere video sport
In cele din urma ajungem intr-o zona in care hero 6 isi umbreste complet predecesorul. GoPro a folosit intervalul scurt dintre lansarile celor doua camere pentru a se concentra aproape exclusiv pe imbunatatirea procesorului. Procesorul din interiorul camerei Hero 6 este de acum solutia proprie a producatorului GoPro si, de departe, este cel mai bun procesor al lor de pana acum.
Hero 5 putea filma la rezolutia maxima 4K cu “numai” 30 de cadre pe secunda, pe cand Hero 6 face acest lucru cu 60 de cadre pe secunda. De asemenea, Hero 6 accepta acum un nou raport de aspect 4:3 care o ajuta sa obtina cea mai mare rezolutie de pana acum pe un GoPro – 4000 x 3000. De asemenea daca suneti pasionat de filmarile in slow motion, Hero 6 va permite sa faceti acest lucru pana la o rezolutie 2.7K si 120 de cadre pe secunda.
Stabilizarea imaginii
Stabilizarea electronica disponibila pe Hero 5 a facut deja un lucru bun, dar numai pentru filmarile la rezolutia maxima 1080p si 60 fps sau mai mica. Noul chip G1 al Hero 6 vine acum cu stabilizare a imaginii pana la 4K si 120 de fps-uri. Daca veti compara imaginile stabilizate de la ambele camere de actiune inregistrate cu aceleasi setari, veti observa un salt mare din punct de vedere al performantelor.
Campul de vedere si zoomul digital
Wide si SuperView sunt cele mai frecvent utilizate setari ale camerelor de actiune, iar ambele au revenit acum pe camera Hero 6. Narrow si Medium au fost eliminate si inlocuite cu un zoom digital. Pe de o parte, acest lucru va ofera un control mult mai mare si mai receptiv asupra scenei pe care doriti sa o inregistrati, pe de ala parte, zoomul digital aduce cu el o scadere semnificativa a calitatii imaginii.
Conectivitate Wi-Fi
Orice dispozitiv se poate conecta la reteaua Wi-Fi utilizand fie banda de 5 GHz fie pe cea de 2,4 GHz. Pe camera mai noua puteti selecta banda de conectare si veti vedea o crestere a vitezei de transfer a fisierelor. GoPro sustine ca este nevoie de trei ori mai putin timp pentru a transfera fisierele, insa aceasta valoare nu reprezinta realitatea. Da, dureaza mai putin timp, insa diferenta nu este chiar atat de mare.
Durata de viata pentru o baterie GoPro
Ne-a placut cu adevarat faptul ca GoPro a recunoscut cat de importanta este o viata mai buna a bateriei atunci cand au proiectat Hero 5 si ne-am intristat cand am vazut ca aceasta tendinta nu a continuat. Ambele dispozitive au o baterie identica cu o capacitate de 1220 mAh. Cu conditia sa dezactivati toate lucrurile care consuma bateria GoPro (Wi-Fi, Bluetooth, GPS) va puteti astepta sa obtineti pana la un maxim de doua ore de inregistrare. Din pacate, in comparatie cu Hero 5, Hero 6 consuma putin mai repede bateria pentru ca procesorul mai performant consuma mai multa energie.
Concluzie Hero 5 vs Hero 6
Hero 6 este camera video sport mai performanta dintre cele doua. Chiar daca majoritatea imbunatatirilor sale, in afara de procesorul puternic si stabilizarea imaginii, sunt subtile, ele sunt un plus. Iar pentru ca diferenta de pret nu este una atat de mare, Hero 6 este o alegere excelenta. Daca detineti o camera Hero 3 sau 4, un upgrade e binevenit, daca detineti deja un Hero 5, atunci nu consideram ca merita investitia.