Eşti aici
×

Sunt ochelarii virtuali buni pentru copii?

Sunt ochelarii virtuali buni pentru copii?

Timp de zeci de ani, ne-am imaginat un viitor in care sa ne putem conecta intr-o luma virtual tridimensionala. Realitatea virtuala deschide usa spre noi orizonturi cu un nivel complet nou de experienta imersiva. Ne va permite sa fim cu oameni, sa participam la evenimente si sa vizitam locatii care nu sunt accesibile din punct de vedere fizic. Posibilitatile educationale sunt nesfarsite, dar pe masura ce emotia realitatii virtuale continua sa creasca, exista un grup care ar putea fi lasat pe dinafara – copiii.

Majoritatea producatorilor de ochelari virtuali stabilesc limite de varsta. Oculus Rift si Samsung Gear VR sunt recomandati de la 13+. Sony PlayStation VR nu trebuie sa fie folositi de copiii sub 12 ani. Si, desi HTC nu specifica o limita de varsta, avertizeaza impotriva faptului ca nu permite celor mici sa foloseasca Vive.

Parinti dezamagiti si copii frustrati din toata lumea se intreaba de ce au fost stabilite aceste limite de varsta. Care sunt riscurile? Este o masura de precautie, exista o lege sau chiar reprezinta un pericol real?

Nou nu inseamna periculos

“Pana acum nu am vazut nicio dovada concreta ca un copil de o anumita varsta a fost in vreun fel afectat in mod negativ, prin purtarea unor ochelari VR”, a spus Martin Banks, profesor de Optometrie, la Universitatea din California Berkeley.

Nu este surprinzator faptul ca producatorii de ochelari virtuali sunt atenti. Realitatea virtuala este relativ noua si nu stim prea multe despre efectele pe termen lung, in special asupra copiilor.

Daunele asupra vederii apar atunci cand un copil se concentreaza pe ceva aflat in apropiere pentru perioade lungi de timp, deci este de inteles ca unele persoane se pot teme de ochelarii VR. Ecranul este la doar doi centimetri de ochii utilizatorului. Insa, tehnologia este mai complexa decat atat.

“Sa luam un exemplu, un copil care foloseste o pereche de ochelari VR comparativ cu un copil care utilzeaza un smartphone. Atunci cand folosesc smartphone-ul, copiii il tin foarte aproape de ochi” explica Prof. Banks. “S-ar putea sa va ganditi ca ochelarii VR au acelasi efecte avand in vedere ca sunt aproape de ochi, insa ochelarii virtuali au o optica in care ochiul trebuie sa se concentreze la o distanta destul de mare.”

Acest lucru inseamna ca ochelarii VR pot cauza mai putine probleme decat cartile sau smartphone-urile? Atunci, ce alte riscuri ar putea fi mai grave pentru dezvoltarea unui copil?

“In lumea reala, cei doi ochi primesc vederi putin diferite”, a explicat profesorul Peter Howarth, un lector senior, optometrist si expert in vedere. “Pentru un copil normal, acest lucru da nastere dezvoltarii capacitatii senzoriale de a judeca adancimea prin utilizarea stereopauzei. Nu vad cum utilizarea intermitenta a unui sistem VR de catre un copil fara probleme, ar afecta negativ acest lucru”.

Ochelarii virtuali minimizeaza in mod esential modul in care ochii nostri functioneaza deja, aratand fiecarui ochi o imagine usor diferita, care ne permite sa percepem profunzimea.

“Abilitatea de a vedea detalii depinde de producerea unei imagini clare pe retina in curs de dezvoltare. Din nou, utilizarea intermitenta a unui sistem VR nu ar trebui sa afecteze negativ acest lucru, chiar daca calitatea imaginii a fost mai putin decat perfecta”, spune Prof. Howarth.

Dispozitivele VR pot imita echipamentul folosit pentru a trata problemele cu vederea, cum ar fi ochii lenesi. Deci, exista posibilitatea ca ochelarii virtuali sa poata ajuta la diagnosticarea problemelor oculare si chiar sa le trateze, mai degraba decat sa le provoace.

Cele mai cunoscute riscuri sunt impartasite cu adultii

“Pentru copii vor exista aceleasi probleme ca si pentru adulti, iar una dintre acestea este boala de miscare indusa de vedere (VIMS)”, explica Prof. Howarth. “Acest lucru se datoreaza faptului ca imaginea pe care o vedeti da creierului semnale vizuale pe care le primeste atunci cand va miscati de fapt – si acestea pot da nastere la o boala de miscare”.

Cu alte cuvinte, daca vi se face rau intr-un roller coaster, este aproape sigur ca veti pati acelasi lucru si in lumea virtuala. Exista, de asemenea, probleme cand imaginile vizuale prezentate de ochelarii VR sunt incoerente.

“Atunci cand miscati capul si ochelarii incearca sa actualizeze imaginea, aceasta pare a fi o parte stabila a lumii. Daca exista un decalaj temporar sau nu misca imaginea corect, persoanele care sunt susceptibile de a fi bolnave vor avea senzatii de greata, dureri de cap”, explica Prof. Banks.

Greata nu este singurul pericol atunci cand utilizati ochelari virtuali. Coliziunea cu obiectele din jur poate duce, de asemenea, la accidentari serioase.

“In timp ce purtam o pereche de ochelari virtuali si ne miscam si fizic pentru a naviga intr-o lume virtuala, exista pericolul de a intra in coliziune cu lumea reala”, a explicat dr. Cryiel Diels, expert in Psihologie. “Nu pot sa va spun cum ar fi diferit acest lucru pentru copii”.

Cu alte cuvinte, un adult probabil va fi in regula daca se va lovi de mobila, dar un copil ar putea sa nu. Unele seturi de ochelari VR pret incearca sa raspunda la aceasta problema. HTC Vive va cartografiaza mediul inconjurator cu senzori si va va avertiza atunci cand ajungeti in apropierea unui obiect, prin sangerare in lumea virtuala. Dar riscurile raman totusi, deoarece tehnologia nu este perfecta, iar copiii nu tin intotdeauna cont de avertizari.

In cele din urma, lumea virtuala poate avea un impact persistent asupra utilizatorilor dupa ce ii deconectati. Pe masura ce utilizati o pereche de ochelari VR, creierul dvs incepe sa se adapteze la particularitatile noii experiente – dar cand va intoarceti in realitate, trebuie sa va reglati din nou.

Copiii pot utiliza in siguranta ochelarii virtuali, insa cu moderatie

Se pare ca nu exista motive de ingrijorare si ca nu exista dovezi reale ca ochelarii VR nu sunt mai periculosi decat o carte sau o tableta. 

Cu toate acestea, lipsa studiilor pe termen lung cu privire la impactul posibil al acestor ochelari VR ne fac sensibili, pentru moment, cel putin.

“Opinia mea este ca vorbesc mai multi avocati decat oameni de stiinta”, spune Prof. Banks. “Dar niciodata sa nu spunem niciodata. Nu voi spune ca nu exista niciun risc, pentru ca nu putem sa fim siguri in acest moment.”