Eşti aici
×

Ce este MATTER? Noul protocol standard pentru dispozitivele inteligente de acasa!

Ce este MATTER? Noul protocol standard pentru dispozitivele inteligente de acasa!

In ultimii cativa ani, piata dispozitivelor pentru case inteligente a crescut exponential. Intr-o piata dominata candva de oameni foarte putini experimentati in domeniul tehnologiei, Forumul Economic Mondial estimeaza ca peste 130 de milioane de gospodarii detineau un dispozitiv pentru case inteligente in anul 2022. Si, in timp ce aceste dispozitive continua sa devina tot mai accesibile, a face ca aceste dispozitive sa functioneze bine continua sa fie o provocare.

Matter este un nou standard pentru casele inteligente care rezolva multe dintre problemele create de software-ul sau hardware-ul dispozitivelor, adunand in acelasi timp toate dispozitivele noastre IoT. In acest articol o sa va explicam ce inseamna Matter, cateva provocari pe care trebuie sa le depasim si de ce ar trebui sa fie punctul central al configuratiei casei tale inteligente.

Ce este standardul Matter pentru case inteligente?

Matter este un standard de casa inteligenta creat de Project Connected Home Over IP (Project Chip) in 2019. Acum, acest standard este mentinut de Connectivity Standards Alliance (CSA), cunoscuta anterior ca Zigbee Alliance. Standardul este gratuit si incurajeaza interoperabilitatea intre dispozitive si platforme. Matter a fost lansat oficial in Noiembrie 2022.

Standardul Matter Smart Home abordeaza si un alt punct sensibil al dispozitivelor IoT actuale: dispozitivele necesita o conexiune constanta la Internet. Dispozitivele IoT s-au bazat anterior exclusiv pe cloud pentru orice, facandu-le inutile atunci cand va pierdeti conexiunea la Internet.

Matter permite dispozitivelor dvs sa functioneze offline fara a necesita acces continuu la cloud si la diferite servicii asemanatoare. Mai putina dependenta de cloud inseamna, de asemenea, securitate sporita pentru dispozitivele dvs – un lucru esential pentru hardware-ul sensibil, cum ar fi incuietorile inteligente sau camerele de securitate – si face Matter si mai benefic. Scopul este de a combina aceste noi functii pentru a va oferi cea mai buna experienta posibila pentru case inteligente.

O casa smart ideala anticipeaza fara probleme nevoile dvs si raspunde instantaneu la comenzi. Nu trebuie sa deschideti o anumita aplicatie pentru fiecare aparat sau sa va amintiti combinatia precisa de comanda vocala si asistent vocal. Standardele concurente pentru casele inteligente fac ca operarea dispozitivelor sa fie inutil de complicata. Doar ca acest lucru nu este foarte inteligent.

Gigantii tehnologiei incearca sa se incadreze pe standarde oferind asistentii lor vocali ca un strat de control deasupra, dar Alexa nu poate vorbi cu Google Assistant sau Siri sau nu pot controla dispozitivele Google sau Apple si invers. Dar aceste probleme de interoperabilitate pot fi remediate in curand. Denumit anterior Project CHIP (Connected Home Over IP), standardul de interoperabilitate open source cunoscut sub numele de Matter este in sfarsit aici. Unele dintre cele mai mari nume tehnologice s-au conectat, cum ar fi Amazon, Apple si Google, ceea ce inseamna ca integrarea perfecta poate fi in sfarsit la indemana oricui.

Matter promite ca va permite diferitelor dispozitive si ecosisteme sa se conecteze cu usurinta. Producatorii de dispozitive trebuie sa respecte standardul Matter pentru a se asigura ca dispozitivele lor sunt compatibile cu serviciile de casa inteligenta si voce, cum ar fi Alexa de la Amazon, Siri de la Apple, Google Assistant si altele. Pentru cei care construiesc o casa inteligenta, Matter va permite teoretic sa cumparati orice dispozitiv si sa utilizati asistentul vocal sau platforma pe care o preferati pentru a-l controla (da, ar trebui sa puteti folosi diferiti asistenti vocali pentru a vorbi cu acelasi produs).

De exemplu, veti putea cumpara un bec inteligent acceptat de Matter si il veti configura cu Apple Homekit, Google Assistant sau Amazon Alexa, fara a va face griji cu privire la compatibilitate. In acest moment, unele dispozitive accepta deja mai multe platforme (cum ar fi Alexa sau Google Assistant), dar Matter va extinde acest suport pentru platforma si va face configurarea noilor dispozitive mai rapida si mai usoara.

Primul protocol ruleaza pe straturi de retea WiFi si Thread si utilizeaza Bluetooth Low Energy pentru configurarea dispozitivului. Desi va accepta diverse platforme, va trebui sa alegeti asistentii vocali si aplicatiile pe care doriti sa le utilizati – nu exista nicio aplicatie sau asistent central Matter. In general, va puteti astepta ca dispozitivele dvs inteligente de acasa sa fie mai receptive la dvs.

Ce face Matter sa fie diferit?

Connectivity Standards Alliance (sau CSA, fosta Zigbee Alliance) mentine standardul Matter. Ceea ce il diferentiaza este amploarea membrilor sai (mai mult de 550 de companii de tehnologie), dorinta de a adopta si imbina tehnologii disparate si faptul ca este un proiect open source. Acum ca kitul de dezvoltare software (SDK) este gata, companiile interesate il pot folosi fara drepturi de autor pentru a-si incorpora dispozitivele in ecosistemul Matter.

Cresterea prin Alianta Zigbee ofera Matter o baza solida. Aducerea principalelor platforme de acasa inteligenta (Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home si Samsung SmartThings) la aceeasi masa este o realizare. Este optimist sa ne imaginam o adoptare perfecta a Matter la nivel global, insa au aderat la acest standard o multime de marci inclusiv August, Schlage si Yale din categoria incuietorilor inteligente; Belkin, Cync, GE Lightning, Sengled, Signify (Philips Hue) si Nanoleaf in iluminare inteligenta; precum si altele cum ar fi: Arlo, Comcast, Eve, TP-Link si Lg. In Matter exista peste 280 de companii membre.

Cand va fi disponibil Matter?

Matter este in lucru de ani de zile. Prima lansare era programata la sfarsitul anului 2020, dar a fost amanata pentru anul urmator, redenumita Matter si apoi prezentat pentru o lansare de vara. Dupa inca o intarziere, programul de specificatii si certificare Matter 1.0 este acum in sfarsit gata. SDK-ul, instrumentele si cazurile de testare sund disponibile, iar opt laboratoare de testare autorizate sunt deschise pentru certificarea produsului. In esenta, acest lucru inseamna ca va puteti astepta sa vedeti gadgeturi pentru case inteligente acceptate de Matter care vor fi puse in vanzare si in Romania unde la inceputul anului 2023.

CSA spune ca ultima intarziere a fost cauzata din cauza testelor efectuate cu mai multe dispozitive si platforme pentru a vedea ca toate functioneaza fara probleme intre ele inainte de lansarea oficiala. Peste 130 de dispozitive si senzori din 16 platforme de dezvoltare (sisteme de operare si chipset-uri) functioneaza prin certificare si va puteti astepta la multe altele  in curand.

Ce se va intampla cu celelalte standarde existente?

Indiferent ca discutam despre Zigbee, Samsung SmartThings, Z-Wave, Insteon sau WiFi HaLow, acestea vor continua sa existe si sa functioneze. Google si-a imbinat tehnologiile Thread si Weave in Matter. De asemenea, noul standard foloseste WiFi, Ethernet si utilizeaza Bluetooth LE pentru configurarea dispozitivului.

Matter nu este o singura tehnologie si ar trebui sa evolueze si sa se imbunatateasca in timp. Cel mai probabil nu va acoperi fiecare caz de utilizare posibil pentru fiecare dispozitiv si scenariu, asa ca si celelalte standarde vor fi dezvoltate in continuare. Cu cat mai multe standarde si platforme se imbina cu Matter, cu atat potentialul sau de a reusi este mai mare, insa si provocarea de a face totul sa functioneze perfect creste.

Dispozitivele deja existente vor functiona cu Matter?

Cu siguranta unele dispozitive vor functiona cu Matter dupa o actualizare de firmware, pe cand altele nu vor fi niciodata compatibile. Nu exista un raspuns clar aici, pentru ca multe dispozitive care functioneaza in prezent cu Thread, Zigbee, Z-Wave ar trebui sa poata functiona cu Matter, dar nu este sigur ca vor primi un upgrade.

Prima varianta de Matter (sau altfel numit Matter 1.0) acopera numai anumite categorii de dispozitive, cum ar fi:

  • Becuri;
  • Intrerupatoare;
  • Prize;
  • Incuietori;
  • Senzori de siguranta si securitate;
  • Dispozitive media, inclusiv televizoare;
  • Jaluzele;
  • Controlere usi de garaj;
  • Termostate;
  • Controlere HVAC.

Camerele de securitate si soneriile, aspiratoarele robot si alte dispozitive vor fi probabil acoperite intr-o varianta ulterioara.

Cum vor functiona hub-urile Smart Home?

Pentru a fi compatibile cu Matter, unele marci cum ar fi Philips Hue, isi actualizeaza hub-urile. Aceasta este cea mai simpla modalitate de a evita problema hardware-ului mai vechi incompatibil. Actualizarea hub-urilor pentru a functiona cu noul standard Matter va permite sa conectati sisteme mai vechi, ceea ce va demonstra ca standardele pot coexista. Dar ca sa profitati de intregul potential al Matter cel mai probabil veti avea nevoie de dispozitive noi. Insa, odata ce adoptati sistemul, ar trebui sa puteti scapa cu totul de hub-uri.

Tehnologia de baza Thread, din Matter, permite dispozitivelor cum ar fi boxele inteligente sau luminile, sa actioneze ca routere Thread si sa creeze o retea Mesh care poate transmite date, crescand raza de actiune si fiabilitatea. Spre deosebire de hub-urile smart home traditionale, aceste routere Thread nu pot vedea in interiorul pachetelor de date pe care le schimba. Astfel, datele pot fi trimise in siguranta de o retea de dispozitive de la diferiti producatori.

Cum ramane cu securitatea si confidentialitatea?

Temerile legate de securitate si confidentialitate au aparut frecvent intre utilizatorii dispozitivelor inteligente. Matter este conceput ca un standard sigur, insa nu putem sa fim siguri pana cand nu vedem cum functioneaza efectiv. CSA a publicat un set de principii de securitate si confidentialitate si intentioneaza sa utilizeze tehnologia registrului distribuit si infrastructura cu chei publice pentru a valida dispozitivele. Acest lucru inseamna ca veti conecta dispozitive autentice, certificate si actualizate la reteaua dvs.

Acolo unde inainte exista un singur hub de asigurat, dispozitivele Matter se vor conecta in mare parte direct la Internet. Acest lucru le face potential mai susceptibile la hackeri si malware. Dar Matter ofera si control local, astfel incat comanda de pe telefon nu trebuie sa treaca printr-un server cloud. Poate sa treaca direct la dispozitivul din reteaua dvs de acasa.

Producatorii vor limita functionalitatea?

In timp ce marii furnizori de platforme pot vedea beneficiile intr-un standard comun, ei nu vor deschide controlul deplin al dispozitivelor lor catre concurenti. Va exista un decalaj intre experienta ecosistemului si functionalitatea Matter. Cu siguranta, proprietarii vor pastra, de asemenea, anumite caracteristici proprietare.

De exmeplu, este posibil sa puteti porni sau opri un dispozitiv Apple cu o comanda vocala prin Google Assistant, dar va trebui sa utilizati Siri sau o aplicatie Apple pentru a modifica unele setari sau pentru a accesa functii avansate. Producatorii inscrisi la Matter nu au obligatia de a implementa intregile specificatii, astfel incat gradul de sprijin este probabil sa fie mixt.

Va reusi Matter sa se impuna in aceasta piata atat de dezvoltata?

Matter este prezentat ca un panaceu pentru case inteligente, dar doar timpul ne va spune daca este asa sau nu. Libertatea de a putea combina dispozitivele si asistentii vocali este atragatoare.

Nimeni nu vrea sa fie nevoit sa selecteze dispozitivele pe baza compatibilitatii. Dorim sa alegem dispozitive cu cel mai bun set de caracteristici, cea mai inalta calitate si cele mai dorite modele. Speram ca Matter va face toate acestea mai usoare.