Eşti aici
×

Informatii despre boxele portabile Bluetooth

Informatii despre boxele portabile Bluetooth

Tehnologii importante ale boxelor portabile

Tehnologiile pe care le utilizeaza aceste produse sunt dintre cele mai noi, astfel putem sa amintim despre: NFC, Bluetooth, sistem Waterproof, Stereo.

NFC – Near Field Communication

NFC este o tehnologie fara fir care utilizeaza unde radio pentru a permite dispozitivelor sa faca schimb de cantitati mici de date pe o distanta foarte scurta, de aproximativ 10 centimetri. Spre deosebire de Bluetooth sau WiFi, NFC stabileste conexiunea aproape instantaneu si nu necesita niciun fel de proces de instalare. Pur si simplu atingeti cele doua dispozitive NFC si gata, sunt conectate.

O conexiune prin NFC are nevoie de mult mai putina putere comparativ cu Bluetooth sau WiFi, ceea ce inseamna ca veti economisi din nivelul bateriei. NFC a evoluat de la un protocol wireless mai vechi numit Radio-Frequency Identification (RFID), care functiona ca un identificator electronic si care avea mai multe utilizari comerciale. In timp ce cipurile RFID transmit semnal numai intr-o directie, NFC poate primi si trimite date.

Probabil ca ati auzit deja de boxele Bluetooth care au si NFC. Poate ca acest lucru pare confuz, de ce sa mai folositi si NFC daca aveti deja Bluetooth? Atunci cand conectati boxa prin Bluetooth trebuie sa puneti produsul in modul de asociere, sa activati functia Bluetooth pe telefon, sa scanati dupa dispozitive noi, sa alegeti produsul din lista si apoi sa asteptati conexiunea. Aici intra in actiune tehnologia NFC, actioneaza ca un mic ajutor in procesul de imperechere obositoare. Daca atat telefonul cat si boxa dispune de NFC, atunci imperecherea acestora inseamna doar sa le atingeti pentru o secunda.

Bluetooth

Tehnologia Bluetooth este disponibila in aproape orice smartphone sau tableta existenta in acest moment, precum si pe cele mai multe calculatoare sau laptop-uri. Puteti transmite orice sunet din jocuri, muzica, sau orice altceva aveti pe dispozitivul sursa. Imperecherea unei boxe cu tehnologie Bluetooth cu smartphone-ul, tableta sau laptopul este simpla si se face in cativa pasi, iar dupa ce le-ati imperecheat odata, dispozitivele se vor conecta automat atunci cand sunt la o distanta mai mica de 10 metri unul de altul.

Stereo

In general un sunet stereo obtinem din doua boxe, insa in ultima vreme acest concept este integrat si intr-o singura boxa. Difuzoarele sunt de obicei pozitionate pe partea stanga si dreapta a dispozitivului si  fiecare difuzor utilizeaza canalul respectiv de sunet stereo, producand astfel un efect stereo. Este adevarat ca sunetul efectiv nu este chiar unul stereo, cum poti obtine din doua boxe conectate simultan, insa in general efectul este unul bun si ajuta boxa sa emita un sunet surround, in toata camera.

Waterproof – rezistenta la apa

Stim cu totii ce inseamna “impermeabil”, insa dispozitivul tau electronic poate fi scufundat in apa sau poate sa reziste atunci cand cade un pahar cu apa pe el? Si atunci cand discutam despre un dispozitiv scufundat in apa, despre ce apa vorbim? Intr-o piscina, in mare, intr-un lac inghetat? Din fericire, exista o modalitate de a afla sigur acest lucru. Exista un sistem de rating care masoara oficial si evalueaza dispozitivele electronice pentru lucruri precum rezistenta la apa, murdarie si praf.

Astfel, exista ceva numit cod IP sau IP Rating (International Protection Marking) si in continuare iti vom explica la ce se refera. Literele IP vin de la International Protection. “X” indica faptul ca nu exista date pentru anumite criterii. Numerele corespund nivelurilor de protectie. De exemplu, “0” inseamna ca nu exista niciun fel de protectie. Asadar acestea sunt diferitele niveluri de rezistenta la apa si protectie impotriva impermeabilitatii:

IPX0 – nu are rezistenta la apa
IPX1 – protejat impotriva caderii apei vertical din sus
IPX2 – protectie impotriva picaturilor de apa vertical, chiar si atunci cand dispozitivul este inclinat pana la 15 °
IPX3 – apa care cade pe dispozitiv nu il va afecta, chiar daca atinge un unghi de pana la 60 °
IPX4 – cel mai probabil lichidul care stropeste produsul din orice directie nu va intra la interior
IPX5 – protectie impotriva jeturilor de apa din orice directie, proiectate dintr-o duza de pana la 6.3 mm
IPX6 – protejeaza de jeturi de apa mai puternice de la o duza de pana la 12.5 mm, care vine din orice directie.
IPX7 – dispozitivul tau poate fi complet scufundat in apa si poate rezista pana la o presiune de pana la un metru adancime.
IPX8 – dispozitivul nu va fi afectat nici de apa mai adanca de un metru.

Ce trebuie sa luam in considerare cand cumparam o astfel de boxa?

Portabilitate

Boxele Divoom sunt disponibile intr-o mare varietate de dimensiuni, asadar este important sa va ganditi ce anume veti face cu boxa, daca o veti tine la birou, acasa sau o veti lua cu dvs peste tot pe unde mergeti.

Volumul

In functie de mediul unde veti utiliza boxa, aveti nevoie de un produs capabil sa aiba un volum mare sau nu. Un volum mai mare si mai puternic, in general, necesita iesiri de putere mai mari, asadar este important sa verificati cat de multa putere pot scoate difuzoarele boxei pe care ati pus ochii.

Calitatea sunetului

Volumul unei boxe nu este acelasi lucru si cu calitatea. Calitatea sunetului este cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l luati in considerare. Frecventa de raspuns este un indicator al modului in care un difuzor este capabil sa produca sunetul. Cu cat mai mare este intervalul pentru frecventa de raspuns cu atat boxa Bluetooth poate reproduce sunetul cu o mai buna fidelitate.

Medii redare

Desigur, motivul principal pentru care doriti o boxa de acest gen este pentru a putea profita de aceasta tehnologie. Insa, nu ar fi mult mai bine daca ar putea reda muzica si de pe alte dispozitive mobile sau nu, pe care le detineti? Astfel, exista boxe portabile care dispun si de un port AUX ce se foloseste cu cablurile cu mufa de 3,5 mm, port ce se afla pe foarte multe device-uri destinate muzicii.

Multifunctionalitatea

Functia principala a unei boxe wireless este aceea de a reda muzica preferata, dar acest lucru nu inseamna ca nu ar putea sa aiba si alte caracteristici utile. De exemplu, marea majoritate a boxelor disponibile au si un microfon integrat (sau mai multe), prin intermediul caruia poti raspunde la apeluri telefonice sau puteti face conferinte.

Avantaje si dezavantaje ale acestor boxe

Principalul avantaj al unor boxe Bluetooth este destul de evident – nu exista cabluri care sa conecteze boxele cu dispozitivele de redare. Puteti sa le puneti oriunde doriti, atata timp cat se afla
in raza Bluetooth de aproximativ 10 metri si nu trebuie sa va mai faceti griji cu privire la ascunderea firelor inestetice.

Exista si cateva dezavantaje care vin odata cu sistemele wireless. Deoarece acestea necesita inca energie, probabil ca va trebui sa conectati fiecare difuzor la o sursa de alimentare. Majoritatea acestora functioneaza cu acumulatori reincarcabili, insa daca doriti sa faceti un sistem permanent format din mai multe boxe, e destul de greu sa incerci sa le incarci de fiecare data cand raman fara energie. Astfel, daca vreti ceva fara fire deloc, atunci nu este o idee foarte buna sa faceti un intreg sistem doar din device-uri portabile.

Interferentele pot fi o alta problema. Exista o multime de dispozitive care emit unde radio. Daca aceste unde sunt pe aceeasi frecventa ca si sistemul dvs de sunet si difuzoarele, puteti obtine semnale gresite pe masura ce asculati muzica. Semnalele emise pot fi, de asemenea, o problema daca un transmitator sau un receptor nu mai functioneaza sau scade, va afecta experienta de ascultare.

Totusi, avantajele sunt de necontestat. Oricand iti doresti sa asculti muzica preferata, indiferent de locatia unde esti, un device portabil este ideal. Poti sa le folosesti la piscina, cand te plimbi cu bicicleta, afara la un gratar, cand urci pe munte, etc