Eşti aici
×

Ghid de cumparare a unei trotinete electrice

Ghid de cumparare a unei trotinete electrice

Cumpararea unei trotinete electrice poate parea pentru unele persoane ca si cumpararea unei masini sau a unei alte achizitii importante. Am creat acest ghid de cumparare pentru a va ajuta in achizitionarea unei astfel de trotinete. Articolul acopera aspectele tehnice ale trotinetelor in sine, categoriile de preturi, de unde sa le cumparati si intretinerea.

Categorii de trotinete electrice

Trotinete electrice de buget (sub 1500 de lei)

Majoritatea trotinetelor din aceasta categorie nu sunt recomandate pentru altceva decat pentru o utilizare recreativa minima sau usoara. La acest pret va puteti astepta la motoare sub-dimensionate, baterii cu capacitate redusa, frane slab calitative. Totusi, cu putina atentie veti putea gasi o trotineta buna daca acesta este bugetul dvs maxim.

Trotinete electrice pentru naveta (intre 1500 – 3000 de lei)

Trotinetele din aceasta categorie sunt pentru cei care fac naveta pe distante mai scurte, au o autonomie rezonabila si o calitate adecvata pentru naveta zilnica. Asteptati-va la necesitatea unor reparatii ocazionale pe durata utilizarii acestor trotinete. Sunt foarte bune daca drumurile dvs inseamna drumuri relativ line si nu o multime de dealuri abrupte. De asemenea, sunt suficient de usoare incat sa le puteti plia si sa le transportati pe scari din cand in cand.

Trotinete electrice premium pentru naveta (intre 3000 – 6000 de lei)

Aceste trotinete au adaugate de obicei si suspensii, motoare mai mari, baterii de capacitate crescuta si frane mai performante in comparatie cu modelele din categoriile anterioare. Plimbarile cu acestea vor fi mai confortabile, mai sigure si vor avea o autonomie mai buna datorita acestor imbunatatiri. Cu toate acestea, dimensiunea si greutatea acestor trotinete vor fi mai ridicate, ceea ce inseamna ca va face transportul mai dificil.

Ghid de cumparare a unei trotinete electrice

Trotinete electrice de inalta performanta (de la 6000 de lei in sus)

Aceste trotinete sunt cele mai performante fata de cele din restul categoriilor, cu exceptia portabilitatii. Au motoare puternice, uneori duale (putand sa atinga si viteze de pana la 80 km/h), durata de viata a bateriei mult mai mare (aproximativ 70-80 km), suspensie atat pe fata cat si pe spate si frane pe disc hidraulice pentru a va opri in siguranta de la orice viteza. Desi sunt capabile si pentru naveta zilnica, anvelopele lor mai mari le fac mai potrivite pentru plimbari in off-road. De asemenea, acestea sunt si cele mai grele, asadar daca trebuie sa le pliati si sa le carati, asigurati-va a veti putea face fata greutatii.

Speram ca aveti deja o idee despre categoria din care face parte viitoarea voastra trotineta. Nu ezitati sa sortati si sa filtrati produsele pentru a incepe sa restrangeti alegerile disponibile. Clasa de trotinete intre 1500 – 3000 de lei este una dintre cele mai dens populate si, de asemena, veti avea sansa sa gasiti produse excelente in aceasta gama de preturi.

Caracteristici ale trotinetelor electrice

Dupa ce ati filtrat dupa pretul pe care sunt disputi sa il platiti, este important sa alegeti cu atentie caracteristicile trotinetei pe care o veti cumpara. Aceste caracteristici includ: pret, autonomie, greutate, viteza maxima, putere a motorului, suspensii, iluminare, frane si anvelope.

Pret

Intotdeauna vor exista optiuni mai bune si mai putin bune atunci cand achizitionati o trotineta electrica, dar practic calitatea si caracteristicile se imbunatatesc odata cu pretul. Este clar ca nu aveti cum sa cumparati o bestie off-road pentru 1500 de lei.

Autonomie

Intervalul se refera la distanta pe care o trotineta o poate parcurge inainte de a ramane fara baterie. O regula prudenta este de a lua valoarea data de producator si de a scadea cam 30-40% pentru o autonomie reala. Rezultatele din sondaje arata ca majoritatea producatorilor supraestimeaza cu aceste procente autonomia produselor lor.

De asemenea, ca in cazul oricaror baterii, pe masura ce timpul trece, capacitatea bateriei se va diminua. Ganditi-va cat de mult aveti de mers cu o singura incarcare si alegeti in consecinta. Este o idee buna sa aveti si incarcatorul cu voi mereu, astfel incat atunci cand ajungeti la birou sa o puteti incarca.

Greutate

Greutatea este o considerenta importanta daca aveti nevoie sa pliati trotineta si sa o transportati. Ganditi-va la situatia dvs: trebuie sa urcati / coborati pe scari? Cand ajungeti la destinatie aveti lift? Uneori s-ar putea sa se strice vremea foarte rau si sa fiti nevoi sa luati un taxi, incape trotineta in portbagajul unei masini?

Majoritatea trotinetelor cu o autonomie de peste 25 de km vor cantari peste 12-13 kg. Orice valoare peste va fi destul de dificil de transportat pentru durate si distante mai lungi. Unele trotiente dispun de curele, au roti suplimentare sau se pliaza in asa fel incat sa va permita sa la trageti ca pe un troler. Dar si acestea vor trebui ridicate daca urcati / coborati pe scari.

Viteza maxima

Viteza maxima nu este un factor extrem de important pentru majoritatea celor care fac naveta, atata timp cat trotineta poate atinge 25 km/h. De fapt, in majoritatea tarilor exista legi pentru ca trotinetele sa nu poata depasi aceasta viteza. In realitate, atunci cand calatoresc pe strada sau pe benzi speciale, 20-25 km/h este o viteza suficienta. Daca va intereseaza trotinete electrice cu performante foarte mari, atunci acestea vor atinge si viteze net superioare si va recomandam sa purtati echipament de siguranta atunci cand calatoriti cu aceste viteze.

Puterea motorului

Puterea motoarelor incepe, in general, de la 200 de wati si merge chiar si pana la 6000 de wati. Pentru adulti nu recomandam nimic sub 250 de wati pentru naveta zilnica. Chiar si asa, acestea vor fi adecvate doar pentru drumuri plane, fara dealuri. Daca locuiti intr-o zona mai deluroasa, atunci alegeti 350 sau chiar 500 de wati. Chiar si cu un motor de 500 de wati, trotineta va incetini pe dealurile de dimensiuni medii. In aceste momente poti oricand sa te folosesti si de picior pentru a ajuta motorul trotinetei. Motoarele mai mari nu numai ca va ajuta sa urcati si dealurile, dar va vor ajuta si sa ajungeti la viteza maxima mai rapid.

Suspensii

Suspensia, similara cu cea a unui automobil, va ajuta sa treceti mai comod peste gropile si denivelarile din drum. Fara suspensii si mai ales daca aveti anvelope fara aer, veti simti fiecare denivelare pe parcursul calatoriei. Daca naveta pe care o faceti este mai lunga sau aveti un teren accidentat de parcurs, luati in considerare achizitionarea unei trotinete cu suspensii. Suspensia poate fi atasata pe fata, pe spate sau chiar pe ambele roti pentru un confort maxim.

Iluminatul

Trotinetele, ca si bicicletele, trebuie sa aiba in fata o lumina alba si in spate una rosie. Daca mergeti pe intuneric este obligatoriu sa aveti lumina atat in fata cat si in spate, pentru siguranta dvs si a celorlalti participanti la trafic. Daca mergeti mult timp noaptea, luati in considerare si adaugarea unor lumini spate rosii intermitente pe casca sau rucsac.

Franele

Exista patru tipuri principale de frana: electrice si / sau regenerative, de picior, cu tambur sau pe disc. Acestea sunt listate in ordine de la cele mai putin la cele mai eficiente si pot fi instalate pe partea din fata, pe spate sau pe ambele anvelope.

Franele electrice si regenerative sunt cele mai slabe. Daca mergeti cu 20-25 de km/h si ai nevoie sa te opresti repede, acestea sigur nu isi vor face treaba.

Franele de picior, care sunt activate prin apasarea cu piciorul pe aripa spate, determina frecarea acesteia de pneul spate, incetinind trotineta. Acest tip de frana are o putere de oprire ceva mai mare, dar nu este la fel de eficienta ca franele cu disc sau pe tambur.

Franele cu tambur sunt inchise in interiorul butucului rotii si sunt, in general, mai usor de intretinut decat alte tipuri de sisteme de franare si au o performanta constanta in conditii umede.

Franele pe disc au cea mai mare putere de oprire si sunt mai usoare decat cele cu tambur. Acestea se gasesc de obicei pe trotientele premium de foarte buna calitate.

Anvelopele

Anvelopele sunt de doua tipuri: pneumatice (umflate cu aer) sau pline (dure, fara aer).

Anvelopele pneumatice au avantajul absorbtiei socurilor si al unei mai bune manevrari / tractiuni (mai ales pe vreme rea). Dezavantajul acestora este ca necesita mai multa intretinere decat cele fara aer. Anvelopele pneumatice sunt predispuse la perforatii si trebuie umflate cu aer atunci cand presiunea scade.

In schimb, anvelopele fara aer sunt inferioare din orice punct de vedere, cu exceptia faptului ca nu necesita intretinere.

Anvelopele pneumatice sunt obisnuite in toate intervalele de preturi, cu exceptia gamei de buget, unde anvelopele sunt aproape exclusiv fara aer.

Sfat: nu subestimati calitatea imbunatatita a calatoriei pe care o veti obtine cu anvelopele pneumatice. Acestea vor aduce o imbunatatire substantiala chiar si atunci cand drumul pe care mergeti este de buna calitate, nu mai discutam de majoritatea drumurilor din Romania, care sunt foate problematice.

Ghid de cumparare a unei trotinete electrice

Intretinere

Ganditi-va si la intretinere inainte de a cumpara o trotineta electrica pentru a nu avea de suferit in viitor. De exemplu, unele trotinete electrice nu au piese de schimb disponibile. Cumpararea uneia de acest fel inseamna ca in cazul oricarei probleme, va trebui sa trimiteti trotineta intreaga producatorului pentru reparatii. Celalalt lucru de care trebuie sa tineti cont este faptul ca nu exista o infrastructura buna pentru repararea trotinetelor electrice.

Frecventa

Chiar si cele mai durabile trotinete sau scutere electrice vor necesita intretinere. Conform ultimelor sondaje, se pare ca majoritatea oamenilor intampina probleme aproximativ o data pe an sau la fiecare 1000 de km parcursi. Cele mai comune parti care necesita intretinere sunt anvelopele, franele si protectiile.

Preventia

Intretinerea preventiva va poate salva de mult probleme in viitor. Desi majoritatea trotinetelo electrice nu necesita intretinere regulata la majoritatea partilor, puteti face acest lucru in cazul anvelopelor.

Concluzie

Tot nu stiti de unde ar trebui sa incepeti cautarile?

Pentru o prima trotineta va recomandam deva cu aproximativ 40 de km autonomie, cel putin o frana buna pe una dintre roti, sa aiba sub 15 kg, un motor de minim 350 wati si cel putin o roata pneumatica. Aceasta configuratie ar trebui sa fie suficienta pentru incepatori si disponibila pentru un pret nu foarte mare.