Sunteti in cautarea unei trotinete electrice si nu stiti ce anume sa alegeti din multitudinea de oferte disponibile? Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca exista o multime de optiuni si caracteristici pe care le au aceste trotinete si, astfel, este foarte greu sa va dati seama de ce aveti nevoie cu adevarat. Din acest motiv, am decis sa realizam pentru voi un articol in care sa explicam cat de bine este posibil, care sunt caracteristicile cheie pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti o trotineta electrica.
Ce este o trotineta electrica?
In primul rand ar trebui sa precizam ce inseamna o trotineta electrica. Dupa cum sugereaza si numele, este o simpla trotineta care are incorporate un motor electric si o baterie ce au rolul sa va ajute la propulsie. Aceasta nu necesita benzina, gaz sau orice alt fel de combustibil si este prietenoasa cu mediul inconjurator.
Pur si simplu conectati trotineta electrica la priza, asteptati sa se incarce si sunteti gata de distractie!
De ce o trotineta electrica?
Trotinetele sunt foarte populare atat printre adulti cat si printre copii, fiind foarte compacte, usor de transportat, dar si capabile sa va ofere o distractie pe cinste. Pana nu demult, trotinetele functionau doar daca va impingeati cu un picior, iar cei mici le iubeau pentru ca le dadeau sentimentul de libertate. De asemenea, nu erau nici periculoase avand in vedere ca nu puteau sa atinga viteze mari. In prezent, trotinetele electrice sunt cele mai cautate, pentru ca va permit in acest mod sa parcurgeti distante mult mai mari fara sa obositi sau sa depuneti un efort considerabil.
Avantajele unei trotinete electrice
Prietenoasa cu mediul
In primul rand, trotineta electrica nu polueaza, nu emite particule de carbon in atmosfera care pot fi atat de daunatoare.
Usurinta de a calatori
Are un design si o constructie foarte simpla, ceea ce face trotineta electrica sa fie mult mai usor de transportat. O puteti lua cu voi in metrou, tramvai, trec sau in masina. De asemenea, se conduce foarte usor, nu aveti decat doua manete de acceleratie si de frana.
Portabilitate
Spuneam ca o trotineta electrica puteti sa o luati in orice loc doriti. Materialul folosit de obicei pentru constructia unei trotinete este aliajul de aluminiu, ceea ce o face sa fie foarte usoara.
Poate fi un excelent mijloc de transport
Cele mai noi modele de trotinete electrice vin cu acumulatori de capacitate destul de mare, astfel incat puteti folosi trotineta 40-50 km cu o singura incarcare. De aceea daca v-ati saturat de transportul public care vine greu si este si foarte aglomerat sau nu mai vreti sa pierdeti ore stand in trafic, atunci o trotineta electrica va poate duce foarte rapid la locul de munca, la intalnire sau la scoala.
Distractia
Si acesta este un alt mare avantaj al trotinetelor electrice, oricand aveti chef de putina distractie este suficient sa luati trotineta si sa iesiti la plimbare.
Ce este important atunci cand alegem o trotineta electrica?
Motorul
Atunci cand discutam despre puterea motorului unei trotinete electrice, discutam in primul rand despre numarul total de wati pe care ii are. Orice motor electric, indiferent de principiul sau de functionare, are un numar de wati putere.
In acest moment pe piata din Romania, putem gasi trotinete electrice cu motoare ce au o putere cuprinsa intre 80 – 500 W (wati). Totusi, alegerea motorului se face in functie de mai multi factori, cum ar fi:
- greutatea conducatorului
- viteza maxima cu care doriti sa circulati
- distanta maxima parcursa
- puterea de accelerare
In general, pentru un adult, o trotineta electrica ce are un motor sub 250 W se va chinui foarte tare atunci cand functioneaza. Trotineta va face viteza foarte greu, viteza maxima va avea valori mici, iar atunci cand veti avea de urcat o rampa s-ar putea sa nu reusiti.
Daca va doriti o trotineta electrica doar pentru a iesi la plimbare prin parc, atunci nu trebuie sa va mai faceti griji de cele amintite anterior. Insa, daca doriti sa folositi trotineta pentru transport, atunci va trebui sa va orientati spre una cu un motor capabil.
Bateria unei trotinete electrice
Pentru a afla cat de puternica este bateria unei trotinete trebuie sa tinem cont de doua specificatii oferite de producatori, si anume: numarul de volti (V) pe are ii are bateria si valoarea Ah – amperi ora. Insa, ce reprezinta aceste cifre si la ce ne ajuta ele?
Volti (V)
Voltajul (tensiunea) este unitatea de masura a potentialului electric intre doua puncte. De exemplu, bateriile au o incarcare pozitiva (+), una negativa (-) si un conector pentru ambii poli. Tensiunea nominala reprezinta diferenta de potential dintre borna pozitiva si cea negativa a bateriei, fara sarcina si deci fara curent.
In general, cu cat este mai mare sarcina bateriei, cu atat mai mult curent va trece prin circuitul aflat in sarcina.
Amperi ora (Ah)
Amperii sunt unitatea utilizata pentru masurarea curentului electric. Curentul electric reprezinta cantitatea de energie care trece printr-un fir in orice punct dat. De exemplu, o baterie cu o valoare de 8 Ah se va descarca complet intr-o ora daca are o sarcina ce produce opt amperi.
Totusi, pentru a afla ce putere a motorului si ce capacitate a bateriei este cel mai bine sa alegeti este mai complicat, pentru ca in aceasta ecuatie va mai intra inca o valoare. Astfel, trebuie sa calculati in functie de motor – baterie – controller motor. Astfel, daca inmultiti numarul de volti ai bateriei cu numarul de amperi ora ai controllerului motorului veti obtine puterea in wati a trotinetei electrice pe care o puteti compara cu puterea declarata a motorului. In acest fel veti stii daca produsul pe care l-ati gasit este unul de buna calitate sau nu.
Incarcarea unei trotinete electrice
Toate bateriile trotinetelor electrice pot fi reincarcate utilizand fie un incarcator de priza ce se cupleaza direct la trotineta, fie o unitate de incarcare externa. Avantajul trotinetelor ce au incarcatoare externe este acela ca au o greutate generala mai mica si au mai putine sanse de a strica incarcatorul, deoarece acestea nu vor fi supuse vibratiilor ce apar in mers in special din cauza calitatii drumurilor.
Este foarte important de retinut ca unul dintre factorii care determina durata de viata a bateriei unei trotinete electrice este daca aceasta a fost incarcata corect, conform instructiunilor.
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont, este acela sa nu supraincarcati bateria trotinetei. Atunci cand supraincarcati o baterie, compozitia chimica a acesteia se schimba, reducandu-i astfel durata de viata. Aproape toate trotinetele existente au un indicator care sa va arate ca bateria este incarcata complet. Exista si baterii care au o protectie suplimentara la supraincarcare, de aceea este important sa intrebati acest aspect atunci cand achizitionati o trotineta electrica.
Rotile unei trotinete electrice
La fel ca si in cazul unei masini, rotile unei trotinete electrice sunt esentiale pentru a va asigura siguranta si performante optime. Exista trotinete ce vin cu roti realizate din poliuretan sau din cauciuc. Iar intre acestea exista posibilitatea ca roata sa fie realizata complet din material sau sa fie umpluta cu aer.
Este putin probabil ca rotile din cauciuc sa ofere o absorbtie a socurilor in timpul calatoriei, de aceea este important sa verificati intotdeauna duritatea cauciucului precum si procentul de cauciuc pe roata din fata si pe cea din spate.
De asemenea, rotile cu aer la interior sunt mult mai confortabile, mai ales pentru drumurile din Romania. Insa, riscul cu acestea este ca puteti sa faceti pana mult mai usor. Pentru confort mai exista si variante de trotineta electrica cu suspensie, ceea ce o face sa fie mult mai confortabila dar si putin mai lunga si mai grea.
Totusi, daca aveti probleme cu spatele sau pur si simplu doriti o trotineta care sa absoarba mai bine socurile din asfalt, cel mai bine ar fi sa cautati sa testati inainte de a cumpara.
De asemenea, un alt aspect important in privinta rotilor unei trotinete este dimensiunea acestora. Un set de roti de dimensiuni mai mari va ajuta sa prindeti o viteza maxima superioara si sa va deplasati mai usor pe drumurile cu multe denivelari sau gropi. Dezavantajele rotilor de dimensiuni mai mari ar fi acelea ca trotineta va accelera mai greu si va fi si mai greu de controlat, mai ales daca mergeti in zone foarte aglomerate.
Ghidonul trotinetei electrice
Cel mai important lucru de care trebuie sa tineti cont la ghidon este posibilitatea de a il regla in functie de inaltimea dvs pentru a putea sa stati confortabil. De cele mai multe ori, ghidonul este fabricat din aluminiu sau din otel, in functie de producator si este realizat dintr-o singura bucata pentru a fi mai rezistent. Forma generala a ghidoanelor este asemanatoare literei “T”.
Plierea trotinetei electrice
Probabil cel mai mare avantaj al trotinetelor fata de biciclete este faptul ca se pot plia, astfel incat le puteti lua cu usurinta in lift, in metrou, la birou sau in tren. Este adevarat ca nu toate trotinetele sunt pliabile, insa alegerea uneia care se pliaza sau nu conteaza strict pentru modul in care aveti de gand sa o utilizati si sa o depozitati.
Mecanismul de pliere poate fi cel clasic daca vorbim de o trotineta electrica mai ieftina, sau poate deveni din ce in ce mai sofisticat, ajungand chiar pana la a plia trotineta printr-o simpla apasare de buton. Ce alegeti in acest caz tine doar de preferintele pe care le aveti, nu influenteaza cu nimic performantele trotinetei.
De asemenea, tot pe partea de pliere a trotinetei, exista unele modele care in momentul in care sunt pliate pot fi transportate ca un troler de bagaje. Este o optiune utile care va poate ajuta sa o transportati mult mai usor, fara sa mai fie nevoie sa ridicati intreaga greutate atunci cand mergeti.
Franele trotinetei electrice
Franele unei trotinete electrice pot fi de doua tipuri: frana mecanica pe roata din spate si frana magnetica de pe ghidon.
Frana mecanica este aceeasi ca la orice trotineta normala, pentru a va opri trebuie sa apasati cu piciorul deasupra rotii din spate. Frana magnetica (care nu se regaseste pe orice model de trotineta electrica) este o frana de motor electronica care are un buton pe ghidon pe care cu cat il apasati mai tare cu atat se va aplica o forta mai mare de franare. Este o metoda foarte buna pentru a incetini trotineta. Totusi, trebuie sa stiti ca daca se intampla ca aceasta frana sa nu functioneze, veti avea intotdeauna la dispozitie frana mecanica, care nu are cum sa dea gres.
Recomandam sau nu trotinetele electrice?
In concluzie, nu putem decat sa recomandam trotinetele electrice tuturor persoanelor care doresc sa renunte la transportul in comun sau la masina personala, dar si celor care vor doar sa se distreze in timpul liber. Voi ce parere aveti despre trotinetele electrice? Spuneti-ne in comentarii parerile voastre si daca v-ar placea sa mergeti pe un astfel de gadget.