Eşti aici
×

Cum functioneaza casele inteligente?

Cum functioneaza casele inteligente?

Cand nu sunteti acasa, mici indoieli pot incepe sa va aglomereze mintea. Am oprit aparatul de cafea? Am setat alarma de securitate? Copiii isi fac temele sau se uita la televizor?

Cu o casa inteligenta, puteti sa va linistiti toate aceste griji cu o privire rapida la smartphone sau tableta. Puteti conecta dispozitivele si aparatele din casa astfel incat sa poata comunica intre ele si cu dvs.

Orice dispozitiv din casa care utilizeaza electricitate poate sa devina unul inteligent si astfel il veti putea controla de oriunde doriti. Indiferent daca dati comanda respectiva din voce, telecomanda, tableta sau smartphone, casa reactioneaza. Majoritatea aplicatiilor se refera la iluminat, securitate la domiciliu, home theater, divertisment sau reglarea termostatului.

Ideea unei case inteligente s-ar putea sa va faca sa va ganditi la George Jetson si la locuinta sa futurista sau poate Bill Gates, care a cheltuit peste 100 de milioane de dolari pentru a-si construi casa inteligenta.

Ceea ce obisnuia sa fie o industrie interesanta, care a realizat produse greut de utilizat, se maturizeaza intr-un final intr-o tendinta de consum. In locul companiilor de tip start-up, mai multe organizatii tehnologice consacrate lanseaza noi produse inteligente pentru casa. Vanzarile de sisteme de automatizare au depasit valoarea de 10 miliarde de dolari pe an.

O mare parte din acest lucru se datoreaza succesului avut de telefoanele si tabletele inteligente. Aceste computere ultraportabile sunt peste tot, iar conexiunile lor constante la Internet inseamna ca pot fi configurate pentru a controla numeroase dispozitive online. Totul tine de „Internetul lucrurilor” (The Internet of Things).

Internet of Things este o fraza care se refera la obiectele si produsele care sunt interconectate si identificabile prin intermediul retelelor digitale. Toate dispozitivele electronice din casa dvs pot fi transformate si utilizate ca fiind inteligente, de la frigider si pana la cuptor.

Software si tehnologie Smart Home

Automatizarea la domciliu are o istorie lunga si potrivita. Timp de multi ani, tendintele tehnologice au venit si au disparut, insa una tinre primele companii care a reusit sa gaseasca succesul este inca in jur.

Geneza multor produse inteligente pentru casa a fost in 1975, cand o companie din Scotia a dezvoltat X10. X10 promite produselor compatibile sa discute intre ele prin intermediul cablurilor electrice existente ale unei case. Toate aparatele si dispozitivele sunt receptoare, iar mijloacele de control al sistemului, cum ar fi comenzile sau tastaturile, sunt emitatoare. Daca doriti sa stingeti o lampa intr-o alta camera, emitatorul va emite un mesaj cu cod numeric care include urmatoarele:

  • O alerta pentru sistem ca emite o comanda;
  • Un numar de unitate de identificare pentru dispozitivul care ar trebui sa primeasca comanda;
  • Un cod care contine comanda efectiva, cum ar fi „opriti”;

Toate acestea sunt proiectate sa se intample in mai putin de o secunda, dar X10 avea unele limitari. Comunicarea prin intermediul liniilor electrice nu este intotdeauna fiabila, deoarece liniile devin „zgomotoase” de la alimentarea altor dispozitive. Un dispozitiv X10 ar putea interpreta interferenta electronica ca o comanda si sa reactioneze, sau s-ar putea sa nu primeasca deloc comanda.

In timp ce dispozitivele X10 sunt inca utilizate, alte tehnologii au aparut pentru a le concura pe acestea. In loc sa parcurga liniile electrice, multe sisteme noi folosesc unde radio pentru a comunica. Asa functioneaza semnalele Bluetooth, WiFi si telefonul mobil.

Doua dintre cele mai proeminente retele de radio din domeniul automatizarii casnice sunt ZigBee si Z-Wave. Ambele tehnologii sunt retele de plasa, ceea ce inseamna ca mesajul poate ajunge la destinatie.

Z-Wave foloseste un algoritm de rutare sursa pentru a determina cea mai rapida ruta pentru mesaje. Fiecare dispozitiv Z-Wave este incorporat cu un cod, iar atunci cand dispozitivul este conectat la sistem, controlerul de retea recunoaste codul, determina locatia sa si il adauga la retea. Cand trece o comanda, controlorul foloseste algoritmul pentru a determina modul in care mesajul trebuie trimis. Deoarece aceasta rutare poate prelua multa memorie intr-o retea, Z-Wave a dezvoltat o ierarhie intre dispozitive: unii controleri initiaza mesaje, iar altii sunt „sclavi”, ceea ce inseamna ca pot transporta si raspunde la mesaje.

Cum functioneaza casele inteligente?

Numele lui ZigBee ilustreaza conceptul de retea de ochiuri, deoarece mesajele sunt transmise in zig-zag ca niste albine, in cautarea celei mai bune cai catre receptor. In timp ce Z-Wave foloseste o tehnologie proprie pentru operarea sistemului sau, platforma ZigBee se bazeaza pe standardul stabilit de Institutul pentru Ingineri Electrici si Electronici (IEEE) pentru retelele personale fara fir. Aceasta inseamna ca orice companie poate construi un produs compatibil cu ZigBee fara sa plateasca taxe de licenta pentru tehnologia din spatele sau, ceea ce poate oferi ZigBee un avantaj pe piata. Ca si Z-Wave, ZigBee are dispozitive complet functionale (sau cele care directioneaza mesajul) si dispozitive cu functii reduse (sau cele care nu).

Utilizarea unei retele wireless ofera mai multe flexibilitate pentru plasarea dispozitivelor, dar, ca si liniile electrice, acestea ar putea avea interferente. Insteon ofera o modalitate pentru reteaua de acasa de a comunica atat prin firele electrice, cat si prin undele radio, ceea ce o face o retea cu doua ochiuri. Daca mesajul nu este difuzat pe o platforma, aceasta va incerca pe celalalt. In loc sa dirijeze mesajul, un dispozitiv Insteon va transmite mesajul si toate dispozitivele ridica mesajul si il difuzeaza pana cand se efectueaza comanda.

Configurarea unei case inteligente

Z10, Insteon, ZigBee si Z-Wave furnizeaza doar tehnologia fundamentala, numita protocoale, pentru o comunicare inteligenta la domiciliu. Au creat aliante cu producatorii de electronice care construiesc de fapt dispozitivele utilizatorului final. Iata cateva exemple de produse inteligente pentru casa si functiile lor.

  • Camerele de supraveghere IP vor urmari exteriorul casei dvs, chiar daca afara este intuneric bezna;
  • Puteti controla un termostat din patul dvs, aeroport, de la birou sau de oriunde smartphone-ul are semnal;
  • Luminile LED va permit sa programati culoarea si luminozitatea chiar de pe smartphone;
  • Senzorii de miscare vor trimite o alerta atunci cand exista miscare in jurul casei dvs si pot spune chiar diferenta dintre animalele de companie si hoti;
  • Integrarea smartphone-ului va permite sa aprindeti sau sa opriti luminile si aparatele de pe dispozitivul mobil;
  • Incuietorile usilor si usile de garaj se pot deschide automat atunci cand smartphone-ul conectat se apropie;
  • Alertele automate de la sistemul dvs de securitate vor merge imediat pe smartphone-ul dvs, astfel incat sa stiti imediat daca exista o problema acasa;
  • Multe dizpotive vin si cu servere web integrate care va permit sa accesati informatiile lor online.

Aceste produse sunt disponibile la magazinele special dedicate caselor inteligente, la magazinele de electronice, la tehnicienii care instaleaza astfel de sisteme sau in magazinele online. Inainte de a cumpara, verificati ce tehnologie este asociata cu produsul. Produsele care folosesc aceeasi tehnologie ar trebui sa functioneze impreuna, in ciuda producatorilor diferiti, insa conectarea unui X10 si a unui produs Z-Wave necesita un dispozitiv de legatura si, adesea, rabdare extrema si unele abilitati tehnice din partea dvs.

In proiectarea unei locuinte inteligente, puteti face atat de mult sau cat mai putine automatizari. Pentru inceput, este mai bine sa va ganditi la sarcini pe care le faceti deja de rutina si apoi sa gasiti o modalitate de a le automatiza.

Puteti incepe cu un kit de pornire a iluminarii si sa adaugati dispozitivele de securitate mai tarziu. Daca doriti sa incepeti cu un sistem mai expansiv, cu multe caracteristici, este bine sa proiectati cu atentie modul in care va functiona locuinta, in special daca va fi necesara refacerea sau renovarea. In plus, veti dori sa plasati strategic nodurile retelelor wireless, astfel incat acestea sa aiba un interval de rutare bun.

Costul unei case inteligente variaza in functie de cat de inteligenta va fi. Specialistii in domeniu estimeaza ca pentru sistemele sofisticate trebuie sa scoateti din buzunar cel putin 10000 de euro. Insa, daca construiti o casa inteligenta treptat, incepand cu un sistem de iluminare de baza, o sa va coste doar cateva sute de euro.

Cum functioneaza casele inteligente?

Sistemele smart merita banii?

Casele inteligente pot face viata mai usoara si mai convenabila. Cui nu i-ar placea sa poata controla iluminatul, sistemul de divertisment si temperatura de pe canapeaua lor? Indiferent daca sunteti la serviciu sau in vacanta, casa inteligenta va va avertiza cu privire la ceea ce se intampla, iar sistemele de securitate va pot ajuta sa nu pierdeti bani in caz de urgenta. De exemplu, nu numai ca puteti primi notificari pentru alarme de incendiu, casa inteligenta poate debloca usile, poate apela sectia de pompieri si multe asemenea.

Aici sunt cateva exemple de lucruri foarte utile pe care le poate face o casa inteligenta:

  • Poate sa lumineze automat drumul pana la baie noaptea;
  • Poate sa deschida usa de la intrare atunci cand ajungeti langa casa;
  • Sa hraneasca animalele de companie cu cantitati prestabilite de mancare;
  • Sa schimbe instantaneu lumina intr-o camera;
  • Sa programeze televizorul astfel incat copiii sa se poata uita doar la anumite ore;
  • Sa incalziti casa inainte de a va ridica din pat, astfel incat sa fie o atmosfera placuta;
  • Sa porniti aparatul de cafea inca din pat;

De asemenea, casele inteligente va ajuta sa faceti economii cu energia electrica. Deoarece sistemele precum Z-Wave si ZigBee pun unele dispozitive la un nivel redus de functionalitate, ele pot merge in modul Sleep si se pot trezi atunci cand sunt date comenzi. Facturile electrice scad atunci cand luminile sunt stinse automat in camerele goale, iar camerele pot fi incalzite sau racite in functie de cine este acolo, in orice moment. Un proprietar s-a laudat cu faptul ca factura de energie electrica a fost cu o treime mai mica dupa ce a transformat casa intr-una inteligenta.

Tehnologia inteligenta de acasa promite beneficii extraordinare pentru persoanele in varsta care traiesc singure. O casa inteligenta ar putea anunta rezidentul cand este timpul sa ia medicamente, sa alerteze spitalul daca rezidentul cade si sa urmareasca cat de mult mananca rezidentul. Daca o persoana in varsta este cam uituca, casa inteligenta ar putea indeplini sarcini precum inchiderea apei inainte ca apa din cada sa dea pe afara sau sa opreasca cuptorul automat. Sistemele automate usor de controlat ar oferi beneficii similare celor cu dizabilitati sau celor care nu se pot misca deloc.

Produse inteligente Galore

Sistemele de automatizare pentru locuinte s-au straduit sa gaseasca o audienta principala, in parte, deoarece necesita un pic de experienta tehnica din partea utilizatorilor lor. Insa in aceste zile, proliferatiile rapide de smartphone-uri si tablete ofera un mod usor chiar si pentru incepatorii tehnologici de a comunica cu gadgeturile de automatizare la domiciliu.

De exemplu termostatul Nest este dotat cu WiFi integrat, astfel incat sa puteti controla, programa si monitoriza temperaturile casei dvs de la birou sau din taxi. Next invata comportamentele si isi ajusteaza automat setarile pentru o eficienta maxima si confort. Acesta va va spune cata energie utilizati, va va aminti sa schimbati filtrele si chiar sa-i modificati functiile.

Becurile smart Widjit ofera cateva efecte de iluminare chiar in propria dvs casa. Insurubati aceste becuri cu LED in locul celor obsinuite, instalati aplicatia pe telefon sau tableta, apoi puteti aprinde sau opri luminile, puteti sa le faceti mai luminoase sau sa le inchideti, sau chiar sa schimbati culoarea sau sa puneti muzica. Apoi, puteti chiar sa programati luminile pentru a efectua aproape orice combinatie de culori sau luminozitati. Cu cat ai mai multe lumini, cu atat va fi mai distractiv.

Cum functioneaza casele inteligente?

Eficienta si distractie

Belkin comercializeaza comutatoarele WeMo pentru automatizarea casei, specific utilizatorilor de smartphone-uri. Pentru aproximativ 400 de lei, veti primi un comutator inteligent WeMo si un detector de miscare. Conectati comutatorul la o priza electrica simpla, nu intr-o priza programabila, apoi conectati un dispozitiv, cum ar fi o lampa, un calorifer. Imperecheaza comutatorul cu telefonul smartphone folosind aplicatia Belkin, iar apoi poti controla comutatorul de la distanta, permitandu-ti, de exemplu, sa pornesti sau sa opresti lumina din oriunde din lume.

Automatizarea casnica nu este intotdeauna despre produse scumpe. Unele dintre cele mai utile instrumente inteligente pentru casa sunt de fapt gratuite.

WeMo este unul dintre numeroasele produse compatibile cu IFTTT (If Then, Then That), care este un serviciu gratuit de Internet care va permite sa automatizati un numar interminabil de procese. De exemplu, cu IFTTT ati putea crea o asa numita „reteta” care posteaza automat pe Twitter tweet-urile pe Facebook daca contin un hashtag sau un cuvant cheie specific in ele. Sau puteti sa va programati un mesaj text ca un memento.

IFTTT este practic doar o simpla modalitate de a crea declansatoare care au ca rezultat actiuni specifice si functioneaza cu WeMo. De exemplu, puteti configura un detector de miscare WeMo in dormitorul dvs si, atunci cand va detecta ca v-ati ridicat din pat dimineata, va porni automat aparatul de facut cafea din bucatarie.

Potentialul pentru aceste tipuri de actiuni „daca x, atunci y” este limitat doar de imaginatia ta. Desigur, este nevoie de ceva timp pentru a configura toate aceste actiuni distractive. Si asta aduce una dintre cele mai mari provocari ale produselor de automatizare a casei.

Multe produse inteligente pentru casa isi folosesc aplicatiile proprii. Pe scurt, puteti instala zeci de dispozitive de automatizare a locuintei si aplicatiile asociate, apoi puteti sa deveniti foarte frustrati in timp ce incercati sa le controlati pe toate.

Revolv este un hub WiFi de 300 de dolari care se conecteaza la toate celelalte produse wireless pentru automatizare casnica. Revolv incearca sa unifice toate echipamentele de automatizare casnica sub o singura aplicatie si, de asemenea, te ajuta sa creezi functii preprogramate, toate in numele realizarii unei case cu adevarat automatizate.

Odata conectat, va controlati toate gadgeturile din aplicatia centrala Revolv. In prezent, Revolv functioneaza cel mai bine cu produsele Z-Wave, Insteon si WiFi si este disponibil numai pentru utilizatorii de iPhone. Cu toate acestea, compania intentioneaza sa se extinda la alte sute de produse si sa adauge compatibilitatea Android. Veti gasi lucruri similare de la companii precum Insteon sau SmartThings.

Provocari inteligente pentru casa

O casa inteligenta probabil suna ca un cosmar pentru acei oameni care nu sunt confortabili cu calculatoarele si tehnologia. Cei care se incurca in mod obisnuit cu ajutorul unei telecomenzi doar incercand sa schimbe canalul TV ar putea sa nu mai citeasca in continuare.

Unul dintre principalele blocaje in instalarea unui sistem inteligent acasa este echilibrarea complexitatii sistemului impotriva utilizabilitatii acestuia. Daca este foarte complicat, atunci iti va ingreuna viata in loc sa fie mai usor. Atunci cand planificati sistemul, este important sa luati in considerare cativa factori:

  • Ce tipuri de componente fac parte din sistem? Sunt de baza precum un potentiometru de lumini sau mai complicate, precum un sistem de alarma sau o camera video?
  • Cat de intuitiv va fi sistemul pentru un non-utilizator?
  • Aparatul indeplineste de fapt o nevoie sau este doar o jucarie fantezista si potential frustranta?
  • Cate persoane vor utiliza sistemul?
  • Cine va cunoaste cum sa opereze sistemul? Cine va cunoaste cum sa mentina sistemul si sa abordeze esecurile?
  • Cat de usor este sa efectuati modificari interfetei? De exemplu, daca casa dvs este programata sa va trezeasca la 7 dimineata, cum il veti anunta ca sunteti plecat peste noapte sau ca vreti sa dormiti mai mult intr-o zi de sambata?

Cum functioneaza casele inteligente?

Din aceste motive, poate fi mai usor sa incepi cu o retea de baza si sa te extinzi pe masura ce sunt necesare sau dorite imbunatatiri. La fel ca multe tehnologii noi, casele inteligente necesita o investitie semnificativa atat din punct de vedere financiar cat si ca timp pentru a mentine pasul.

Inainte de a cumpara, verificati recenziile produselor si evitati-le pe cele care au multe comentarii negative. Exista o multime de produse care promit multe lucruri exceptionale dar dezamagesc atunci cand sunt utilizate in viata de zi cu zi. Si daca sunteti utilizator de smartphone, luati in considerare produsele care vin cu aplicatii dedicate si au multe recenzii pozitive. Unele aplicatii sunt atat de ingrozitoare incat provoaca mai multe dureri de cap decat sa va usureze viata.

De asemenea, casele inteligente vin cu anumite probleme de securitate. Hackerii care gasesc o modalitate de acces la retea pot avea capacitatea de a opri sistemele de alarma si luminile, lasand locuita vulnerabila.

Producatorii de produse electronice de consum spera ca automatizarea caselor va ajunge din ce in ce mai intalnita. Multumita smartphone-urilor si tabletelor si a numeroaselor aplicatii de automatizare care sunt acum disponibile, exista sansa ca tendinta sa prinda...dar o casa complet automatizata ca a lui Jetson este posibil sa vedem peste multi multi ani.

Asta pentru ca, in ciuda atator progrese tehnologice, nu exista inca un sistem standard pentru automatizarea tuturor acestor gadgeturi. Fara un astfel de standard, multi consumatori sunt lasati sa se intrebe daca cheltuiesc foarte multi bani pe produse care vor fi demodate sau inutilizabile intr-un timp scurt.

Desigur, exista si intrebarea daca o persoana are nevoie de toata aceasta tehnologie. Societatea noastra este intr-adevar atat de lenesa, incat nu putem aprinde un intrerupator de lumina clasic si trebuie sa utilizam un intrerupator wireless? Vestea buna este ca, cu tot timpul pe care il economisim de la automatizare, vom avea timp sa lucram la alte activitati.