Eşti aici
×

Ar trebui sa cumpar o trotineta electrica? (avantaje si dezavantaje)

Ar trebui sa cumpar o trotineta electrica? (avantaje si dezavantaje)

Trotinetele electrice sunt usoare, practice, usor de condus si va pot ajuta sa ajungeti in unele locuri chiar mai repede decat daca ati utiliza masina. Cu toate acestea, chiar daca poate ca suna perfect, acestea au si unele parti negative, inclusiv pretul. Acest articol ar trebui sa va ajute sa decideti daca merita sau nu sa cumparati o trotineta electrica.

Trotinetele reprezinta o modalitate foarte eficienta de a va deplasa prin oras. Puteti evita blocajele de trafic, costul este mult mai mic decat in cazul unei masini sau a unei motociclete si, pe deasupra, sunt si foarte distractive.

Cum de ne intoarcem la trotinete electrice?

Aceste vehicule electrice nu sunt noi, au aparut in urma cu multi ani, asadar de ce ne intoarcem la ele? Nu sunt masinile si transportul public destul de rapide si ieftine? Ei bine, in medii perfecte pot fi, insa majoritatea dintre noi trebuie sa calatorim in locuri aglomerate.

Masina

O masina este minunata pentru distante mari, dar in orasele si zonele aglomerate nu isi are locul. In general in orase, o masina are doar soferul, asadar ocupa mult spatiu pentru o singura persoana si mai este si greu de gasit un loc de parcare.

Dezavantajele masinilor in oras:

- viteza de deplasare foarte mica;

- este greu de gasit un loc de parcare;

- polueaza mult;

- costurile de deplasare devin mai mari;

Transportul public

Transportul public poate fi o optiune excelenta in orasele aglomerate si poate fi mult mai eficient decat o masina. Cele mai multe orase au benzi speciale pentru transportul public (in Bucuresti nu sunt foarte multe zone - si unde exista nu prea sunt respectate de soferi), astfel incat sa puteti ajunge la destinatia dvs mai repede decat daca ati merge cu masina personala.

Dezavantajele transportului public in oras:

- trebuie sa va sincronizati deplasarile cu orarul transportului;

- de cele mai multe ori trebuie sa mergeti pe jos pana la transportul public si de la acesta la destinatie;

- vara poate fi extrem de cald si neplacut;

- si acestea pierd timp in traficul aglomerat unde nu au benzi speciale;

Ar trebui sa cumpar o trotineta electrica? (avantaje si dezavantaje)

Bicicleta

Bicicletele traditionale pastreaza un mare avantaj fata de trotinetele electrice. Pentru ca cel mai probabil am petrecut aproape toata ziua stand pe scaun, sa facem un mic exercitiu pe drumul spre casa ar putea sa ne ajute sa ramanem sanatosi. Totusi, sa mergeti spre serviciu mai mult de 4-5 km dimineata s-ar putea sa ajungeti acolo destul de transpirati, lucru nu tocmai placut pentru inceputul unei zile.

Trotinetele electrice rezolva si aceasta problema, deoarece nu faceti aproape niciun fel de efort. Veti ajunge la destinatie proaspat, ceea ce poate fi un avantaj imens in unele situatie fata de biciclete. Daca jobul dvs presupune purtarea unui costum, este posibil sa fie greu sa va miscati cu bicicleta.

Solutia? Trotinetele electrice

Acestea pot rezolva problema in doua feluri.

1. Folosindu-le ca vehicul de "ultimul kilometru"

Sa ne imaginam ca lucrati intr-o zona aglomerata a orasului. Veti petrece mult timp in blocajele din trafic, veti avea dificultati in gasirea unui loc de parcare si asa mai departe. Daca aveti o trotineta electrica problema dvs poate fi rezolvata. Mergeti cu masina pana la un punct apropiat unde nu este inca aglomerat, parcati masina si plecati mai departe cu trotineta electrica. In acest fel veti evita traficul aglomerat si problema locului de parcare.

2. Folosindu-le ca mijloc unic de deplasare

De asemenea, puteti sa le utilizati pentru a parcurge tot drumul pana la locul de munca sau pana la scoala, dar exista anumite limite. Prima limita este data de baterii. Daca aveti un drum mai lung de 10-15 km atunci veti avea nevoie de o trotineta mai scumpa, dotata cu o baterie pe masura. Cu toate acestea, daca la destinatie aveti posibilitatea de a incarca trotineta, atunci autonomia nu mai este o problema.

Avantajele trotinetelor electrice

Usoare si practice

Trotinetele sunt facute pentru a fi usoare si practice. Puteti gasi trotinete ce cantaresc 12 kilograme, dar si modele care ajung pana la 25 de kilograme, totul depinde de motor si capacitatea bateriilor. Daca aveti o trotineta pliabila atunci stiti deja ca este foarte practica, in numai 5 secunde o puteti strange si baga sub birou. O puteti lua la serviciu, la scoala, fara sa o lasati in exteriorul cladirilor. Acesta este principalul avantaj al trotinetelor in comparatie cu bicicletele obisnuite sau cele electrice.

Nu aveti nevoie de multa intretinere

O trotineta electrica nu are nevoie de multa intretinere, de fapt, aproape deloc. Trebuie sa asigurati ca suruburile sunt stranse corect macar o data pe luna si cam atat. Din experienta noastra, daca investiti intr-o trotineta de inalta calitate, piesele sunt fiabile si nu veti avea probleme. Si chiar daca aveti nevoie sa schimbati o roata, o lumina sau o anvelopa, costurile nu se compara cu cele necesare intretinerii unei masini.

Pentru masini intretinerea este scumpa, dar, de obicei, oamenii calculeaza la costuri doar costul combustibilului. Gresit, autovehiculele implica si schimbarea uleiului, a anvelopelor, a placutelor de frana, a filtrelor, dar si multe taxe si asigurari. Toate acestea vor ridica costul per kilometru, deoarece piesele auto sunt scumpe iar costurile service-urilor asemenea.

Daca mergeti la serviciu pe o distanta scurta si inlocuiti masina personala cu o trotineta electrica, faceti calculul anterior pentru a vedea cat de multi bani puteti economisi lunar, fara a mai calcula si costurile parcarii sau ale combustibilului.

Costul per kilometru

Cu exceptia pretului de achizitie, care poate fi ridicat, mai ales daca detineti deja o masina, costurile pentru fiecare kilometru sunt mult mai mici in cazurile trotinetei, asa cum am mai spus, intretinerea este minima si costurile la fel in comparatie cu o masina.

Viteza

Aceste trotinete sunt destul de rapide. Sunt capabile sa atinga aceleasi viteze ca si bicicletele electrice sau scuterele pe benzina.

Convenabile

Am discutat aspectele practice ale unei trotinete electrice, dar exista un alt avantaj imens. Poti sa ajungi munca fara niciun pic de efort, fara a transpira. Comparand cu o bicicleta, nu trebuie sa pedalati, trebuie doar sa stati pe ea si sa trageti de acceleratie.

Prietenoase cu mediul

Poate considerati ca nu va afecteaza in mod direct, dar, daca am folosi toti mijloace de transport nepoluante, atunci vom avea in cativa ani un aer si un mediu mult mai curat. Autovehiculele, motocicletele si scuterele polueaza aerul si acest lucru se poate observa in orasele aglomerate. Calitatea aerului este mult sub ce ar trebui pentru o viata sanatoasa.

Daca nu detineti o masina personala, atunci o trotineta electrica poate fi o optiune buna pentru a va deplasa 1-2 km pana la cel mai apropiat mijloc de transport in comun. Alegerea unui vehicul ecologic va va ajuta sa mentineti aerul curat in orase.

Distractive

Inca nu am intalnit o persoana care sa nu se bucure de plimbarea pe o trotineta electrica, insa cu siguranta exista cazuri. Desigur, o plimbare scurta nu inseamna automat ca va veti simti confortabil sa va deplasati zi de zi, dar este un inceput. Personal imi place foarte mult sa folosesc trotineta, senzatia de libertatea este grozava.

Daca nu vreti sa stati in picioare pe trotineta, atunci exista modele pe care puteti monta si un scaun comod, precum si un scaun pentru copil.

Ar trebui sa cumpar o trotineta electrica? (avantaje si dezavantaje)

Dezavantajele trotinetelor electrice

Pretul

Pretul este principalul obstacol pentru cei mai multi dintre noi. Aceste trotinete sunt destul de scumpe, in special cele de inalta calitate. Motivul din spatele pretului ridicat este bateria, controllerul si motorul. Bateriile sunt scumpe si greu de produs, asa ca scuterele care au o autonomie mare vor fi destul de scumpe.

Daca nu detineti inca o masina, ideea unei trotinete electrice pare mult mai logica. Daca aveti deja o masina si platiti taxe si intretinerea acesteia, costul unei trotinete este posibil sa vi se para mare. Dar, intr-un final veti fi eco-friendly daca alegeti un vehicul electric.

Exista multe variabile in functie de situatia dvs, cum ar fi unde lucrati si banii pe care sunteti dispusi sa ii cheltuiti pentru o trotineta. 

Distanta mica

Daca aveti mai putin de 1-2 km de parcurs pana la locul de munca, puteti merge intotdeauna pe jos, astfel incat costul unei trotinete electrice nu mai pare sa aiba sens. Daca totusi vreti neaparat o trotineta, puteti alege una cu autonomie mica, astfel incat nu veti plati un pret foarte mare.

Distanta mare

Daca aveti mai mult de 10-15 km de parcurs pana la locul de munca, atunci o masina ar putea fi o alternativa mai fiabila si mai rapida. Cel mai probabil veti face mai mult timp cu trotineta decat cu masina, asta daca nu lucrati intr-o zona foarte aglomerata, unde varianta ultimul kilometru ar fi mai indicata.

Miscare

Asa cum am amintit anterior, nu veti depunde aproape niciun efort atunci cand folositi o trotineta. Daca aveti o distanta mica pana la serviciu, atunci o bicicleta este o solutie mai ieftina.

Autonomia

Daca va decideti sa cumparati o trotineta electrica, acordati o atentie sporita autonomiei. Este recomandat sa cumparati una cu o autonomie mai mare decat aveti nevoie, pentru ca pentru a atinge distantele specificate trebuie sa indepliniti niste conditii ideale, aproape imposibil in lumea reala. In acest fel, veti ajunge intotdeauna la destinatie, chiar daca temperatura exterioara nu este favorabila.

Merita sa cumparam o trotineta electrica?

Raspunsul nostru este da, daca:

- veti folosi trotineta ca si vehicul pentru ultimul kilometru deoarece lucrati intr-o zona aglomerata;

- aveti o distanta de maxim 10 km pana la locul de munca;

- locuiti intr-un mediu favorabil (fara luni multe de zapada);

- ar trebui sa va ganditi bine daca deja detineti o masina sau un scuter;

- vreti sa va miscati rapid prin orasele aglomerate;

Cat de mult se depreciaza valoarea trotinetelor electrice in timp?

Exista doua variabile masurabile atunci cand vine vorba de deprecierea acestor vehicule. Le scade valoarea in timp si in functie de numarul de km de la bord. 

Merita sa cumparam o trotineta second-hand?

Nu este recomandat sa cumparati una folosita decat daca sunteti sigur de originea acesteia, are putini km parcursi, iar cel care o vinde este demn de incredere. Adevarul este ca diferenta de pret intre o trotineta noua si una second-hand nu este atat de mare incat sa nu merite sa o cumparati noua si sa profitati si de garantia oferita. Bateriile sunt scumpe, iar daca trotineta are multi km parcursi, atunci va trebui sa schimbati bateria cel mai probabil.

Unde ar trebui sa conducem trotineta electrica?

Puteti sa le utilizati atat pe sosea cat si pe benzile de bicicleta. In Romania, in momentul scrierii acestui articol, legile si regulamentele locale lipsesc cu desavarsire, asadar nimeni nu va poate spune sau amenda ca circulati intr-un anumit loc cu trotineta. Urmeaza cel mai probabil in cateva luni de zile sa vedem o lege in acest sens si atunci ne vom lamuri toti unde trebuie sa folosim trotinetele.

Putem utiliza trotineta electrica in ploaie sau zapada?

In teorie da, totusi va sfatuim sa mergeti cu trotineta maxim atunci cand este o ploaie usoara, in niciun caz atunci cand ploua extrem de tare sau este zapada. Performantele oricum vor fi extrem de scazute in aceste conditii extreme, iar pericolul va fi si el pe masura.

Concluzie

Este clar ca trotinetele electrice, la fel ca orice alt vehicul, au avantaje si dezavantaje. In functie de situatia dvs particulara, puteti decide daca doriti sa cumparati sau nu o trotineta electrica. Noi consideram ca sunt o modalitate de transport extrem de eficienta si mult mai prietenoasa cu mediul inconjurator.